Rouhani: Iran će kršiti američke sankcije

'Glavna meta sankcija je iranski narod', tvrdi iranski predsjednik Rouhani (EPA)

Iran će prodavati naftu i time kršiti sankcije koje Sjedinjene Američke Države ponovo nameću iranskom energetskom i bankarskom sektoru, izjavio je iranski predsednik Hasan Ruhani u ponedeljak za državnu televiziju.

“Amerika želi u potpunosti da sreže iransku prodaju nafte, ali mi ćemo nastaviti da prodajemo našu naftu kako bismo stali na kraj sankcijama”, rekao je Ruhani.

SAD će privremeno iz sankcija izuzeti osam država koje će moći i dalje da kupuju iransku naftu i nakon uvođenja novih sankcija u ponedeljak, čiji je cilj primorati Teheran da ograniči svoje nuklearne aktivnosti.

Kina, Indija, Južna Koreja, Japan i Turska, najveći uvoznici iranske nafte, među osam su zemalja za koje se očekuje da će imati privremenu dozvolu za trgovanje uprkos sankcijama kako bi se obezbedila stabilnost cena sirove nafte.

Ponovno nametanje sankcija je deo plana američkog predsednika Donalda Trampa da zauzda iranske nuklearne programe te onemogući iransku podršku savezničkim silama u Jemenu, Siriji, Libanu i ostalim delovima Bliskog istoka.

Nastavak trgovine s EU-om

“Danas neprijatelj cilja na našu ekonomiju, a glavna meta sankcija je naš narod”, rekao je Ruhani.

Tramp se u maju povukao iz multilateralnog nuklearnog sporazuma iz 2015. te je Vašington ponovo nametnuo sankcije Iranu u avgustu.

Sporazum je uključivao ukidanje međunarodnih ekonomskih sankcija nametnutih Iranu, pod uslovom da sporne nuklearne aktivnosti Teherana budu pod nadzorom UN-a.

Međutim, iransko vođstvo ne strahuje od uticaja sankcija na državnu ekonomiju.

“Ovo je ekonomski rat protiv Irana, ali Amerika treba da nauči da ne može da koristi svoj jezik ni silu protiv Irana. Spremni smo da se odupremo bilo kakvom pritisku”, rekao je Ruhani.

Kako bi sporazum opstao, preostale stranke iranskog nuklearnog sporazuma nastoje da održe trgovinu sa Teheranom uprkos skepticizmu i američkim sankcijama.

Iran je u ponedeljak objavio da je u kontaktu sa drugim potpisnicama nuklearnog sporazuma iz 2015. i da će za uspostavu mehanizama za nastavak trgovine sa EU-om trebati još neko vreme.

Izvor: Agencije