Rouhani: Iran neće popustiti Trumpovom pritisku

Povlačenje iz sporazuma s Iranom je bila najgora odluka koju je Donald Trump donio, kaže Hassan Rouhani (Arhiva)

Iranski predsjednik Hassan Rouhani obećao je Irancima da će se Vlada znati nositi s ekonomskim pritiskom novih američkih sankcija, dan nakon protesta pred iranskim Parlamentom zbog oštrog pada vrijednosti nacionalne valute.

Washington počinje s uvođenjem ekonomskih sankcija Teheranu sljedećih mjeseci, nakon što je predsjednik SAD-a Donald Trump napustio sporazum između velikih svjetskih sila i Irana prema kojem su sankcije bile ukinute u zamjenu za ograničenje nuklearnog programa.

To bi moglo srezati deviznu zaradu od izvoza nafte, a zbog te mogućnosti uštede u rialima panično se mijenjaju u američke dolare.

‘Psihološki, ekonomski i politički rat’

Policija je u ponedjeljak patrolirala centrom Teherana dok su sigurnosne snage nastojale sačuvati red nakon sukoba s demonstrantima ogorčenima zbog kolapsa riala, koji je poremetio poslovanja jer su skočile cijene uvoza.

Braneći svoj ekonomski program, Rouhani je rekao da Vladini prihodi nisu pogođeni proteklih mjeseci te da je pad riala rezultat “propagande stranih medija”.

“Čak i u najgorem slučaju, obećajem da će biti osigurane osnovne potrepštine. Imamo dovoljno šećera, brašna, ulja… Imamo dovoljno strane valute da ubrizgamo u tržište”, rekao je on u govoru koji je prenosila uživo državna televizija.

Rouhani je kazao da su nove američke sankcije dio “psihološkog, ekonomskog i političkog rata”, dodajući da će Washington platiti visoku cijenu za svoje sankcije.

“Povlačenje [iz sporazuma s Iranom] je bila najgora odluka koju je on [Trump] donio. To je strašno. Naštetilo je ugledu SAD-a u svijetu”, rekao je Rouhani.

Trgovci stupili u generalni štrajk

Deseci iranskih trgovaca organizirali su demonstracije u ponedjeljak ispred zgrade Parlamenta u Teheranu, u znak protesta zbog pogoršanja ekonomskih uslova, javlja Anadolija.

Prema pisanju iranskih medija, demonstranti traže ukidanje rasta životnih troškova, pozivajući političare da riješe hronične ekonomske problem zemlje.

U istočnoj provinciji Hormuzgan lokalni trgovci stupili su u generalni štrajk, u znak podrške kolegama koji protestiraju u glavnom gradu.

Zamjenik predsjednika Parlamenta Massoud Bezishkian pozvao je na proglašenje vanrednog stanja, s ciljem brze reakcije na ekonomsku krizu u zemlji.

‘Protiv korupcije vanrednim stanjem’

“Moramo se boriti protiv korupcije proglašenjem vanrednog stanja”, rekao je on novinarima u sjevernom gradu Tabrizu.

Iran se i dalje suočava s nizom ozbiljnih ekonomskih izazova, uključujući visoku stopu nezaposlenost i slabljenje valute, zbog dugotrajnih sankcija SAD-a.

Mnogi iranski trgovci i uvoznici suočavaju se s poteškoćama pri dobivanju deviza, koje su im potrebne da plate uvezenu robu.

Izvor: Agencije