Rouhani: Iran ostaje pri nuklearnom sporazumu i bez SAD-a

Američki predsjednik Donald Trump je maju povukao SAD iz nuklearnog sporazuma s Iranom (Anadolija)

Iranski predsjednik Hassan Rouhani izjavio je u srijedu kako će njegova zemlja nastaviti ulagati napore da ne napusti nuklearni sporazum.

On je poručio u Beču da će Iran ostati pri nuklearnom sporazumu i bez Sjedinjenih Američkih Država ako se budu štitili interesi njegove zemlje, javlja Anadolija.

Rouhanija, koji boravi u zvaničnoj posjeti Austriji, u glavnom gradu je uz najviše počasti dočekao austrijski predsjednik Alexander Van der Bellen, a nakon bilateralnog sastanka je održana zajednička konferencija za novinare.

Iranski predsjednik je istakao kako je s Van der Bellenom imao pozitivan i konstruktivan sastanak te je poručio kako je nuklearni sporazum značajan za Iran, Evropu, ali i za cijeli svijet.

‘Teheran ispunjava svoje obaveze’

“Ono što rade Sjedinjene Američke Države kosi se s međunarodnim naporima i sporazumima. To će najviše štete nanijeti Amerikancima”, poručio je Rouhani, navodeći kako je odluka SAD-a da napusti nuklearni sporazum u suprotnosti s interesima ove zemlje.

Istakao je kako će njegova zemlja nastaviti ulagati što je više moguće napora kako ne bi napustila sporazum.

“Osim SAD-a, zemlje koje su potpisale sporazum, ako budu dale garanciju da će štiti interese Irana, mi ćemo nastaviti s sporazumom bez SAD-a”, poručio je Rouhani.

Dodao je kako od drugih zemalja potpisnica očekuje snažan politički stav u vezi sporazuma, koji je značajan u kontekstu međunarodne trgovine i odnosa.

Austrijski predsjednik je kazao kako je tokom susreta s kolegom Rouhanijem, osim nuklearnog sporazuma, bilo riječi o dešavanjima u Siriji, Jemenu i drugim zemljama regije.

Podsjetio je kako je nuklearni sporazum potpisan 2015. godine upravo u Beču te kako zaštita ovog sporazuma ima ključnu ulogu u višestranim odnosima.

Istakao je kako je njegova zemlja pri stavu da se s sporazum treba očuvati.

“Naš stav se neće mijenjati sve dok Iran bude ispunjavao svoje obaveze. Međunarodna agencija za atomsku energiju, u 11 izvještaja, koliko ih je objavljeno od potpisivanja sporazuma, navodi kako Iran ispunjava svoje obaveze”, rekao je Van der Bellen.

Međusobno poštivanje i dijalog

Austrijski predsjednik je kazao kako sa žaljenjem gleda na odluku SAD-a da se povuče iz nuklearnog sporazuma te ponovo uvede sankcije Iranu.

Van der Bellen je istakao da se nuklearnim sporazumom nastoji otvoriti nova stranica u odnosima s Iranom te kako su se odnosi Irana i Austrije uvijek temeljili na međusobnom poštivanju i dijalogu.

Nuklearni sporazum, također poznat kao Zajednički sveobuhvatni plan akcije – JCPOA, potpisan je između Irana i velikih svjetskih sila Kine, Rusije, Francuske, Velike Britanije, SAD-a i Njemačke.

Američki predsjednik Donald Trump je maju povukao SAD iz nuklearnog sporazuma s Iranom, tvrdeći da Teheran vodi tajni program za izgradnju nuklearnog oružja.

Izvor: Agencije