Rouhani: Izabrali smo put sloge sa svijetom

Rouhaniju će ovo biti drugi mandat na poziciju predsjednika Irana (Reuters)

Umjereni političar Hassan Rouhani, koji je nadmoćno pobijedio na predsjedničkim izborima u Iranu, rekao je poslije izborne pobjede da je narod izabrao put “sloge sa svijetom”.

“Naš je narod uputio jasnu poruku”, rekao je Rouhani u televizijskom obraćanju pošto je već u prvom krugu, održanom u petak, ponovno izabran s 57 posto glasova na drugi četverogodišnji mandat.

Njegov ponovni izbor je “zeleno svjetlo” za nastavak njegove politike otvaranja svijetu i provedbe reformi.

“Iranski narod je izabrao put sloge sa svijetom, daleko od ekstremizma. On želi živjeti u miru i u prijateljstvu s ostatkom svijeta, ali ne prihvaća prijetnje i poniženje. Ovo je glavna poruka koju iranski narod želi uputiti svijetu”, dodao je Rouhani.

Njegova izjava dolazi u trenutku kada američki predsjednik Donald Trump, koji nije prijateljski raspoložen prema Teheranu, boravi u posjetu Saudijskoj Arabiji, suparnici Irana na Bliskom istoku.

“Naš je narod na izborima poručio susjednim zemljama i cijeloj regiji da je jačanje demokracije put kojim se jamči sigurnost, a ne oslanjanje na strane sile. Rekli ste ‘ne’ onima koji su nas htjeli vratiti unatrag”, rekao je Rohani, ne spomenuvši ime svog konzervativnog suparnika, vjerskog čelnika Ebrahima Raisija.

Iransko ministarstvo unutarnjih poslova ranije je izvijestilo da je na izborima glasovalo više od 40 milijuna ljudi, procjenjujući odaziv na oko 70 posto, što je otprilike isto kao i na prethodnim izborima 2013. kad je Rouhani također pobijedio.

Khatami: Nada pobijedila izolaciju

Bivši predsjednik Mohammad Khatami, Rouhanijev saveznik, na svom Instagram profilu ranije je postavio fotografiju Rouhanija na kojoj piše: “Nada je pobijedila izolaciju”.

Veliki odaziv je, kako se čini, pogodovao Rouhaniju, čija je glavna zabrinutost prije izbora bila apatija proreformskih birača nezadovoljnih sporošću promjena.

Takav veliki odaziv doveo je do stvaranja dugih redova na glasačkim mjestima, pa je rok glasanja morao biti produljen do ponoći.

Ovi se izbori smatraju ključnim testom politike reformističkog predsjednika na kojima će se dati odgovor na pitanje žele li iranski birači nastaviti put približavanja Zapadu ili se vratiti u izolaciju. 

Prije četiri godine izabrali su Rouhanija koji je potpisivanjem nuklearnog sporazuma pažljivo zemlju otvorio Zapadu, a sada ocjenjuju rezultate njegova mandata.

Raisi će poštovati volju birača

Rouhani (68), umjereni pripadnik iranskog vjerskog establishmenta koji je uspio svoju zemlju izvući iz međunarodne izolacije, na izborima, na kojima se natječe za drugi mandat, našao je u Raisiju, štićeniku vrhovnoga vjerskog vođe Alija Khameneija, neočekivano snažnoga protivnika.

“Ovi su izbori važni za buduću ulogu Irana u regiji i svijetu” upozorio je nakon glasovanja Rohani, koji je prije dvije godine sa svjetskim silama dogovorio ograničavanje iranskog nuklearnog programa u zamjenu za ukidanje većine nametnutih gospodarskih sankcija.

Raisi (56), koji je dosadašnjeg predsjednika optužio za pogrešno gospodarsko upravljanje, svoju je kampanju vodio populistički, nazivajući se predstavnikom i braniteljem siromašnih, kojima je obećao povećanje socijalne pomoći, obnovu domaće industrije i otvaranje milijun radnih mjesta godišnje.

Pretpostavlja se da ima podršku moćne Revolucionarne garde, kao i prešutnu podršku Khameneija, čije ovlasti nadmašuju predsjedničke, ali koji se uobičajeno drži podalje od dnevno političkih pitanja.

“Poštujem ishod glasovanja naroda, rezultate ću poštivati”, kazao je Raisi nakon što je glasao, prenijela je poluslužbena iranska novinska agencija Fars.

Izbore je diljem zemlje osiguravalo oko 350.000 pripadnika snaga sigurnosti, a ministarstvo unutarnjih poslova izvijestilo je sredinom dana kako nisu zabilježeni nikakvi incidenti, objavila je državna televizija.

Izvor: Al Jazeera i agencije