Rouhani: Niko ne može živjeti sam

Osnivač i predsjednik Svjetskog ekonomskog foruma Klaus Schwab sa Rouhanijem (desno) (AP)

Drugi dan Svjetskog ekonomskog foruma u Davosu obilježilo je obraćanje iranskog predsjednika Hassana Rouhanija.

Nakon izolacije, sankcija Evropske unije i Sjedinjenih Američkih Država, ova resursima bogata država pokušava da se ponovo uključi u globalne privredne tokove.

Dogovor o nuklearnom programu koji je u Ženevi postignut sa predstavnicima svjetskih sila osnova je za obnovu saradnje Irana sa nekadašnjim partnerima, javlja reporter Al Jazeere Jonah Hull.

Mnogi ovaj događaj vide kao najvažniji govor održan na Svjetskom ekonomskom forumu u Davosu posljednjih godina.

Iranski predsjednik pokušao je svijetu pokazati drugo, prijateljsko lice svoje zemlje. 

Pomirenje i investicije

“Niko ne može živjeti sam. Nijedna zemlja ne može potpuno samostalno riješiti vlastite probleme. Nijedna sila ne može stalno odlučivati o bilo čemu. Svi smo mi na istom brodu, istom čamcu, ukoliko nemamo mudre kormilare, nastaće problemi.”

Rouhani je govorio iz pozicije jednog od lidera nužnog za globalnu stabilnost i sigurnost. Bio je to govor u kojem su prevladavale teme pomirenja, umjerenosti i, naravno, investicija.

“Mislim da su investicije u energiju od najvišeg interesa. Pretpostavljam da će vjerovatno evropske zemlje krenuti prve, s obzirom na istoriju saradnje s Iranom, ali ni Amerikanci neće previše zaostajati”, kazao je glavni ekonomista IHS-a Nariman Behravesh.

“Iran leži u epicentru nekih od najsloženijih svjetskih problema – dinamičnog Bliskog istoka, nuklearnog programa koji prijeti regionalnoj stabilnosti, i rata u Siriji u kojem je ova država vitalni saveznik Bashara al-Assada, ali nema predstavnika za pregovaračkim stolom. Predsjednik Rouhani nije ponudio brz način rješavanja ovih problema, ali čini se da je otvorio put konstruktivnim odnosima, kako je sam istakao, sa međunarodnom zajednicom i iranskim susjedima u regionu, ali i investicijama za koje vjeruje da će u godinama koje dolaze Iran učiniti jednom od vodećih svjetskih ekonomija”, javlja Hull.

Korak ka izlasku iz izolacije

A to bi, zauzvrat, značilo da će sankcije Iranu u jednom trenutku biti u potpunosti ukinute. To se može dogoditi samo kada ova zemlja postigne konačni dogovor sa svjetskim silama o svom nuklearnom programu. Stoga sve ovo izgleda kao Rouhanijev izraz podrške procesu za koji vjeruje da će biti uspješan.

“Nema sumnje da će biti veoma teško postići sveobuhvatni dogovor, ali ovim govorom je predsjednik Rouhani pokazao da je lično posvećen tome. Ovo je govor koji su svi željeli čuti i najvjerovatnije je najvažnije obraćanje jednog iranskog lidera od revolucije”, rekao je Ian Bremmer, predsjednik Eurasia Group.

Iran je, smatraju učesnici Davosa, napravio još jedan korak ka izlasku iz višegodišnje izolacije.

Izvor: Al Jazeera