Rouhani: Novo lansiranje iranskog satelita za nekoliko mjeseci

Iran je u utorak objavio da je neuspješno pokušao lansirati satelit (Reuters)

Iranski predsjednik Hassan Rouhani rekao je u srijedu da će Teheran biti spreman za lansiranje novog satelita za nekoliko mjeseci, nakon ovosedmičnog neuspješnog pokušaja, ignorišući upozorenja SAD-a i Evrope da izbjegava takve aktivnosti.

“Mnogo smo toga postigli u satelitskoj tehnologiji i na pravom smo putu. Preostali problemi su minorni i riješit ćemo ih u nekoliko mjeseci i bit ćemo spremni za novo lansiranje”, rekao je Rouhani, prenosi Hina.

Francusko ministarstvo vanjskih poslova u srijedu je oštro osudio iransko neuspješno lansiranje satelita i pozvalo Iran da zaustavi pokuse s balističkim projektilima.

“Iranski balistički program izvor je zabrinutosti međunarodne zajednice i Francuske”, ističe se u izjavi ministarstva, u kojoj se dodaje:

“Pozivamo Iran da ne nastavlja s novim testovima s balističkim projektilima proizvedenim da mogu nositi nuklearno oružje, uključujući sistem za lansiranje satelita u orbitu i pozivamo Iran da poštuje svoje obaveze u skladu s rezolucijama Ujedinjenih nacija”.

Tri planirana lansiranja raketa

Iran je u utorak objavio da je neuspješno pokušao lansirati satelit, nakon što je ta država ignorirala američka upozorenja da ne poduzima takve aktivnosti.

Washington je ovaj mjesec pozvao Teheran da odustane od tri planirana lansiranja raketa upozoravajući da bi ona kršila rezoluciju Vijeća sigurnosti UN-a zbog toga što koriste balističku raketnu tehnologiju.

SAD je zabrinut da balistička tehnologija dugog dometa koja služi lansiranju satelita u orbitu može biti iskorištena i za lansiranje bojnih glava.

Iran, za koji je svemirski program pitanje nacionalnog ponosa, tvrdi da lansiranje svemirskih letjelica i raketni testovi ne predstavljaju kršenje rezolucija i namjerava ih i dalje izvoditi.

Izvor: Agencije