Rouhani objavio slom ISIL-a

Rouhani će u srijedu otputovati u Soči kako bi s predsjednicima Rusije i Turske razgovarao o Siriji (EPA)

Iranski predsjednik Hassan Rouhani objavio je u utorak kraj grupe Islamska država Irak i Levant (ISIL) u obraćanju javnosti prenošenom na državnoj televiziji.

Visoki komandant u iranskoj Revolucionarnoj gardi, general Qassem Soleimani, također je proglasio kraj grupe ISIL u poruci poslanoj u utorak vrhovnom vođi, koju je objavio vojni servis vijesti.

Soleimani komandira snagama Quds, dijelom garde odgovornim za operacije izvan iranskih granica, podsjeća agencija Hina.

Prošle sedmice iranski mediji objavili su Soleimanijeve fotografije iz Albu Kamala na istoku Sirije, koji je posljednja teritorija koju je ISIL u toj regiji kontrolisao prije nego što je oslobođen.

Revolucionarna garda, najmoćnija iranska vojna snaga, koja također nadzire ekonomsko carstvo vrijedno milijarde dolara, bori se godinama podržavajući sirijskog predsjednika Bashara al-Assada.

Više od hiljadu pripadnika garde, uključujući zapovjednike, poginulo je na ratištima u Siriji i Iraku.

Samit u Sočiju

Rouhani će u srijedu otputovati u Soči kako bi s predsjednicima Rusije i Turske razgovarao o Siriji.

Vladimir Putin, Recep Tayyip Erdogan i Hassan Rouhani na samitu će razgovarati o “najnovijim dešavanjima u Siriji i regiji”, precizirala je državna agencija Anadolija.

Tri zemlje sponzori su sporazuma o smanjenju borbi da bi se pripremio teren za politički sporazum kojim bi se okončao rat u Siriji, u kojem je od marta 2011. poginulo više od 330.000 ljudi, a milioni su raseljeni.

Prema sporazumu iz Astane, formirane su “sigurne zone”, u kojima je uspostavljeno primirje. Iz tog razloga Turska je poslala vojsku u pobunjeničku provinciju Idlib, na sjeverozapadu Sirije.

Rusija i Iran podržavaju sirijskog predsjednika Assada, dok Turska pomaže pobunjenicima koji ga žele svrgnuti.

Izvor: Agencije