Rouhani očekuje konstruktivniju ulogu Francuske

Hassan Rouhani, Iran
Ako Iran ne može profitirati od nuklearnog sporazuma, ne treba ga ni održati, kazao je Hassan Rouhani (Reuters)

Iranski predsjednik Hassan Rouhani smatra da Francuska može igrati konstruktivnu ulogu na Bliskom istoku, zauzimajući “realan i nepristrasan pristup”, prenio je Reuters.

Napetosti između Irana i Francuske pojačale su se prošlog tjedna nakon što je Emmanuel Macron izjavio da bi Teheran trebao biti manje agresivniji u regiji i da bi trebao pojasniti svoj program balističkih projektila.

Iranski državni mediji javili su da je Rouhani u telefonskom razgovoru poručio Macronu kako je Iran spreman razvijati veze s Francuskom u bilteralnim, regionalnim i međunarodnim pitanjima zasnovane na obostranom poštovanju i zajedničkim ciljevima.

‘Avanturizam neiskusnih prinčeva’

Rouhani je spomenuo “avanturizam nekih neiskusnih prinčeva u regiji”, aludirajući na starog iranskog geopolitičkog suparnika Saudijsku Arabiju.

Prema njegovim riječima, Francuska bi mogla igrati pozitivnu ulogu u ublažavanju situacije.

“Mi smo protiv avanturizma i stvaranja podjela u regiji i vjerujemo da Francuska, zadržavajući svoj nezavisni glas i poziciju u regiji, može s realističnim i nepristranim pristupom, imati pozitivnu ulogu”, kazao je iranski čelnik, a prenosi Reuters.

Iran je prije nekoliko dana optužio Francusku da potpiruje napetosti na Bliskom istoku zauzimajući “pristrano” stajalište u pogledu regionalne politike Teherana, na što je francuski predsjednik Macron uzvratio da je Teheran pogrešno shvatio njegovu “uravnoteženu” poziciju.

Sporni raketni program

“Čini se da Francuska ima pristrana gledišta na aktualne krize i humanitarne katastrofe na Bliskom istoku”, rekao je glasnogovornik iranskog Ministarstva vanjskih poslova na državnoj televiziji.

“Ta gledišta raspiruju regionalne sukobe, namjerno ili nenamjerno”, dodao je.

Francuski ministar vanjskih poslova Jean-Yves Le Drian rekao je da je Francuska zabrinuta zbog uloge Irana u krizama na Bliskom istoku i njegovog spornog raketnog programa.

“Brine nas uloga Irana i različita područja na kojima ta zemlja djeluje”, izjavio je Le Drian na zajedničkoj konferenciji za novinare sa saudijskim kolegom Adelom Jubeirom u Rijadu.

Iran je više puta odbacio pozive Pariza na razgovore o raketnom programu, tvrdeći da je riječ o obrambenom programu koji nema veze s nuklearnim sporazumom Irana i svjetskih sila iz 2015. godine.

‘Niz sukoba na Bliskom istoku’

Upitan za iranske optužbe, Macron je na summitu u Goeteborgu rekao da je Teheran pogrešno shvatio “uravnoteženu” poziciju Francuske, koja razgovara sa svima i ne zauzima stranu ni sunita ni šiita.

“Želimo da Iran ima manje agresivnu strategiju u regiji i da možemo rasvijetliti njegovu raketnu strategiju, koja se čini nekontrolirana”, izjavio je Macron.

Šiitski Iran i njegov glavni regionalni suparnik, sunitska Saudijska Arabija, uključeni su u niz sukoba na Bliskom istoku, podupirući suprotstavljene strane u Siriji, Jemenu, Iraku i Libanonu.

Izvor: Agencije