Rouhani optužuje SAD i saveznike za napad na Gardu

Rouhani je odlučan privesti pravdi odgovorne za najteži napad na pripadnike Garde posljednjih godina (EPA)

Iranski predsjednik Hassan Rouhani optužio je Sjedinjene Američke Države i njihove regionalne saveznike za samoubilački bombaški napad u jugoistočnom Iranu u kojem je ubijeno 27 pripadnika elitne Revolucionarne garde, javila je iranska državna televizija.

Garda je prethodno priopćila da je bombaš samoubojica upravljao vozilom nakrcanim eksplozivom i napao autobus koji je prevozio pripadnike garde u pokrajini Sistan i Beludžistan.

Skupina Jaish al-Adl (Vojska pravde), koja traži veća prava i bolje životne uvjete za manjinske Beludže, preuzela je odgovornost za napad, javili su iranski mediji.

Iran ne priznaje Izrael

“Taj će zločin ostati crna mrlja u mračnoj povijesti glavnih pomagača terorizma iz Bijele kuće, Tel Aviva i njihovih regionalnih agenata”, kazao je Rouhani.

Osim Izraela, Rouhani nije spomenuo nijednu regionalnu zemlju koju krivi za napad.

Većinski šiitski Iran ne priznaje Izrael, koji je ključni američki saveznik u regiji i smatra Iran prijetnjom vlastitoj egzistenciji.

U prošlosti je Iran optuživao glavnog regionalnog suparnika Saudijsku Arabiju za podršku sunitskim skupinama koje su izvodile krvave napade na iranske snage sigurnosti.

Rijad negira takve optužbe.

Ponavljajući upozorenja visokih zapovjednika garde, Rouhani je izjavio kako je Iran odlučan privesti pravdi odgovorne za najteži napad na pripadnike Garde u posljednjim godinama.

Napadi od 2012.

Napad, u kojem je ubijeno 27 i ranjeno najmanje 13 ljudi, dogodio se u pokrajini Sistan i Beludžistan, koja ima veliku, uglavnom sunitsku belučku zajednicu i koja se proteže duž granice s Pakistanom.

Skupina Jaish al-Adl izvodi napade iz Pakistana i usmjerava ih protiv iranskih graničara od svog osnutka 2012.

Iran je pozvao susjedne zemlje da pokrenu kampanje protiv separatističkih skupina, prenosi Reuters.

Izvor: Agencije