Rouhani: SAD-u nedostaje znanja o Bliskom istoku

'Amerikanci su pribjegli mnogim metodama protiv Irana, ali su sve propale', kaže predsjednik Irana (Reuters)

Na Bliskom istoku ne može se ostvariti stabilnost bez pomoći Teherana, rekao je iranski predsjednik Hassan Rouhani, odgovarajući na kritike predsjednika SAD-a Donalda Trumpa, koji se nalazi u posjeti regiji.

Rouhani, pragmatičan političar koji je osvojio novi mandat na prošlosedmičnim predsjedničkim izborima, također je opisao samit na kojem je Trump sudjelovao u Saudijskoj Arabiji ovog vikenda kao “ceremonijalni događaj koji nema političku važnost i neće donijeti rezultate”.

“Ko može reći da se može vratiti stabilnost u regiji bez Irana? Ko može reći da će regija doći do potpune stabilnosti bez Irana?”, upitao je Rouhani na konferenciji za novinare koju je direktno prenosila državna televizija.

Znanje o regiji

Rouhani je rekao da administraciji Sjedinjenih Američkih Država nedostaje znanja o Bliskom istoku, prenosi Hina.

“Amerikanci su pribjegli mnogim metodama protiv Irana, ali su sve propale. Čekamo novu vladu da nađe stabilnost i kontinuitet njenih politika”, rekao je Rouhani, koji je pregovarao o sporazumu Irana i šest velikih sila o ograničavanju iranskog nuklearnog programa u zamjenu za ukidanje sankcija.

“Problem je u tome što Amerikanci ne poznaju našu regiju i oni koji savjetuju dužnosnike SAD-a pogrešno ih navode”, rekao je.

Rouhani je rekao da su prošlosedmični predsjednički izbori pokazali da Iranci žele više demokratije i interakcije sa svijetom i dodao da bi to vodilo prijeko potrebnom ekonomskom napretku.

“Iranski je narod glasao za umjerenost jer zna da bogata ekonomija i radna mjesta mogu doći samo kroz ulaganja, a ulaganja kroz slobodu i interakciju sa svijetom”, rekao je.

Također je rekao da će nastaviti s iranskim programom razvoja balističkih raketa.

‘Da se izbjegne 11. septembar’

“Iranska nacija odlučila je biti moćna. Naše su rakete za mir i odbranu. Američki zvaničnici trebaju znati da, kad god trebamo testirati raketu, to ćemo i učiniti i nećemo čekati njihovo dopuštenje”, rekao je Rouhani i dodao da se “američki san o okončanju iranskog programa razvoja raketa nikad neće obistiniti”.

Samit u Saudijskoj Arabiji u uvodniku u nedjelju komentirao je i iranski ministar vanjskih poslova Mohammad Javad Zarif, koji je predložio predsjedniku SAD-a da sa svojim domaćinima razmotri kako da se izbjegne novi teroristički napad na SAD poput onih 11. septembra 2001, u kojima je život izgubilo 3.000 ljudi.

Saudijska Arabija godinama negira da je pružila potporu 19-erici otmičara aviona, od kojih su većina bili saudijski državljani.

Izvor: Agencije