Rouhani: Sankcije neće natjerati Iran na pregovore sa SAD-om

S Donaldom Trumpom se može pregovarati ako njegova administracija dokaže da je pouzdana, a SAD se vrati u nuklearni sporazum (EPA)

Iranski predsjednik Hassan Rouhani upozorio je Sjedinjene Američke Države da sankcijama koje su ponovo uveli Iranu neće uspjeti da natjeraju Teheran na pregovore s Washingtonom, ali nije isključio mogućnost dijaloga dvije zemlje.

Iranski predsjednik je u New Yorku još rekao da sankcije koje Iran sprečavaju da izvozi naftu, a koje je američki predsjednik Donald Trump ponovo uveo, mogu biti veoma opasne, ali da neće imati efekt koji SAD očekuje, prenosi Tanjug.

Kako je prenio Reuters, Rouhani je poručio da bi s Trumpom mogao pregovarati samo ukoliko njegova administracija dokaže da je pouzdana, a SAD se vrati u nuklearni sporazum.

Trump je u maju saopćio da SAD izlazi iz međunarodnog nuklearnog sporazuma s Iranom iz 2015. godine i objavio nove sankcije Teheranu.

Prva runda američkih sankcija stupila je na snagu 7. augusta, a druga runda, na čijem udaru će biti iranski naftni sektor, stupit će na snagu u novembru.

Strah od krize i protesti

Washington utječe i na svoje saveznike da u potpunosti prekinu s kupovinom nafte iz Irana.

Washington i Teheran su u veoma lošim odnosima od maja ove godine.

Trump je u julu rekao da je spreman sastati se s iranskim liderom bez ikakvih prethodnih uvjeta, ali je Iran odbio tu ponudu.

Iranski rijal je izgubio na vrijednosti prethodnih mjeseci, a strah od ekonomske krize doveo je do sporadičnih protesta u nekoliko gradova u Iranu.

Rouhani pokušava uvjeriti Irance, od kojih su mnogi duboko pogođeni visokom nezaposlenošću i lošim životnim standardom, da će iranska ekonomija, koja se dosta oslanja i na naftu, opstati uprkos pritiscima Amerike.

Izvor: Agencije