Rouhani: Sankcije SAD-a su invazija na Iran

Iran insistira na tome da se njegov program obogaćivanja uranija koristi isključivo u nuklearnim elektranama i u medicinske svrhe (EPA)

Iranski predsjednik Hassan Rouhani nove zapadne sankcije uvedene njegovoj zemlji nazvao je u subotu invazijom, nakon što je Washington uveo kaznene mjere protiv još 25 firmi, banaka i pojedinaca.

“Sankcije su invazija na iransku državu. Mi se trebamo oduprijeti invaziji i pokazati osvajačima gdje im je mjesto. Ne trebmo dozvoliti nastavak i ponavljanje invazije”, izjavio je on na državnoj iranskoj televiziji, prenosi AP.

Sjedinjene Američke Države uvele su u petak sankcije za više od 25 firmi, banaka i pojedinaca osumnjičenih da rade na “proširenju iranskog nuklearnog programa, podržavaju terorizam i pomažu Iranu u izbjegavanju američkih i međunarodnih sankcija”.

Na ovaj način administracija predsjednika SAD-a Baracka Obame želi pokazati kako radi na poboljšavanju primjene postojećih sankcija protiv Irana i u vrijeme dok s još pet svjetskih sila pregovara s tom državom o smanjenju njenog nuklearnog programa u zamjenu za ukidanje međunarodnih sankcija, javlja AP.

Rok 24. novembar

Washington je saopćio da su njegove akcije još u skladu s obećanjima da će ublažiti sankcije u zamjenu za iranske mjere na ukidanju nuklearnog programa.

U saopćenju američkog podsekretara za terorizam i finansijsku obavještajnu službu Davida Cohena naglašava se kako ova akcija ukazuje na odlučnost Washingtona da “poduzme akcije protiv bilo koga ko krši naše sankcije, bilo gdje”.

Sankcioniranim firmama i pojedincima blokirana je sva imovina pod jurisdikcijom SAD-a, a Amerikancima je zabranjeno da stupaju u bilo kakve transakcije s njima.

Svjetske sile sumnjaju da Iran nastoji stvoriti atomsko oružje, što Teheran oštro demantira.

Iran insistira na tome da se njegov program obogaćivanja uranija koristi isključivo u nuklearnim elektranama i u medicinske svrhe.

Iran i svjetske sile odredile su 24. novembar kao datum za postizanje trajnog sporazuma o rješenju nuklearnog spora.

Dvije centrale grade s Rusima

Predsjednik Ureda za atomsku energiju Irana Ali Akbar Salehi izjavio je da će Rusija u iranskom gradu Bushehru izgraditi još dvije nuklearne centrale, javlja Anadolija.

Tokom obraćanja na otvorenju postrojenja za prečišćavanje vode pri nuklearnoj centrali on je istakao da će Rusija i Iran uskoro u gradu Bushehru graditi dvije nove nuklearne centrale.

Napomenuo je da će dvije zemlje uskoro potpisati i sporazum o zajedničkoj izgradnji nuklearnih centrala.

“Naš predstavnik već se nalazi u Moskvi, kako bi postigao dogovor s Rusijom. Očekujemo da će sporazum o izgradnji novih nuklearnih centrala biti potpisan narednog mjeseca, a potpisat će ga predsjednik Irana Hassan Rouhani i ruski predsjednik Vladimir Putin”, kazao je Salehi.

Iranski ministar vanjskih poslova Mohammad Javad Zarif nalazi se u Moskvi, gdje je s tamošnjim zvaničnicima već razgovarao o zajedničkoj izgradnji nuklearnih centrala.

Izvor: Agencije