Rouhani: Teroristi ocrnjuju ime islama

Predsjednik Irana Hassan Rouhani je u obraćanju Generalnoj skupštini Ujedinjenih naroda u četvrtak izjavio kako terorističke aktivnosti u svijetu i teroristi ugrožavaju reputaciju islama, javlja Anadolija.

“Izvori terorizma moraju biti identificirani kako bi se pronašlo rješenje. Pravda i razvoj mogu zaustaviti svaki oblik terorizma. Teroristi ocrnjuju ime islama”, istakao je iranski predsjednik.

On je kazao kako su terorizam i svaki vid ekstremističkih tendencija velika prijetnja cijelom čovječanstvu, koje je “na istom brodu”.

‘Demokratija je domaći proizvod’

“Ekstremizam je velika prijetnja cijelom svijetu. Ali, i sama okupacija potiče terorizam u nekim zemljama. Demokratija se ne može uvoziti izvana, to mora biti domaći proizvod. Moramo znati da je hegemonija u regionu velika strateška greška. Kada ratovi počnu, onda počinje i kraj diplomatiji”, naglasio je Rouhani.

Na kraju je istakao kako se nijedan konflikt ili nesporazum ne mogu otkloniti uvođenjem sankcija i prijetnjama, nego dijalogom i kompromisom.

“Nuklearno pitanje s Iranom se može riješiti samo pregovorima i razgovorom. Nuklearni pregovori se nastavljaju s dozom optimizma. Ipak, nijedan konflikt i problem se ne mogu riješiti sankcijama i novim konfliktima, nego pregovorima”, istakao je iranski predsjednik.

Josipović: Postići stabilan mir

Hrvatski predsjednik Ivo Josipović je u obraćanju Generalnoj skuštini UN-a kazao da bi svijet, koji je suočen s raznim izazovima, od ratova i pandemija do prirodnih katastrofa i siromaštva, trebao brzo i jedinstveno reagirati.

“Hrvatska je duboko zabrinuta zbog stanja u Ukrajini i zalaže se za mirno rješenje toga sukoba, a dijeli i zabrinutost zbog širenja terorizma i nasilja u svijetu, ponajviše na Bliskome istoku i u Africi. Razmjere toga razaranja, gubitka života i neopisivih strahota, koje najviše čini [grupa] Islamska država Irak i Levant, zasjeniti može jedino sve jača prijetnja da oni neće uskoro stati, niti da će ih ijedna granica zaustaviti”, rekao je Josipović i pozvao na brzu i sveobuhvatnu reakciju.

Hrvatska smatra da je “imperativ” postići i stabilan i održiv mirovni sporazum Izraelaca i Palestinaca na Bliskome istoku”, rekao je.

Vijeće sigurnosti UN-a obvezalo je sve zemlje na suzbijanje priključenja svojih državljana borbama bilo gdje u svijetu.

Potez je motiviran jačanjem ISIL-a.

Izvor: Agencije