Rouhani u UN-u: Trumpov govor apsurdan i pun mržnje

Iranski predsjednik kritikovao je Trumpov govor na Generalnoj skupštini UN-a (EPA)

“Iran neće biti prva zemlja koja će prekršiti nuklearni sporazum postignut 2015. godine”, rekao je iranski predsjednik Hassan Rouhani nakon što je američki predsjednik Donald Trump izjavio da je donio odluku o tome hoće li povući SAD iz nuklearnog sporazuma.

Trump je odbio reći šta je odlučio.

Rouhani je na sjednici Generalne skupštine UN-a kazao da će njegova zemlja “odlučno i nepokolebljivo” odgovoriti ako bilo koja od svjetskih sila prekrši nuklearni sporazum.

“Kršenjem međunarodnih obaveza nova američka administracija samo uništava svoj kredibilitet”, rekao je on, ponovivši opredjeljenje Irana da ne planira razvijati nuklearno oružje.

On je također kritikovao Trumpov govor na Generalnoj skupštini UN-a, u kojem je ustvrdio da Iran izvozi nasilje i destabilizuje Bliski istok.

“Iskreno, nuklearni sporazum s Iranom sramotan je za SAD. Vjerujte mi. Vrijeme je da nam se cio svijet pridruži u traženju od iranske vlade da okonča svoje težnje ka ubijanju i uništenju”, rekao je Trump u govoru.

Protivljenje i podrška

Rouhani je rekao kako se nada da diplomatiju neće ugroziti “lažne pridošlice u svijet politike”, prenio je AFP.

Prethodno je ambasadorica SAD-a pri UN-u Nikki Haley rekla da se Trumpu ne sviđa nuklearni sporazum s Iranom, ali njegov govor u UN-u nije značio da će SAD napustiti taj pakt.

“To nije jasan signal da se on planira povući. Jasan je signal da on nije sretan zbog tog sporazuma”, rekla je Haley u intervjuu za CBS News, prenosi Reuters.

Neki svjetski čelnici kritikovali su prvi Trumpov govor u Ujedinjenim nacijama.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron, koji je također govorio na Generalnoj skupštini, branio je nuklearni sporazum s Iranom. “Poništenje sporazuma bila bi strašna pogreška”, istaknuo je.

No, izraelski premijer Benjamin Netanyahu podržao je Trumpa rekavši da sporazum s Iranom treba mijenjati ili sasvim poništiti te je upozorio na širenje iranskog utjecaja na Bliskom istoku.

Izvor: Agencije