Rouhani upozorio Saudijsku Arabiju da se čuva moći Irana

Veći od Saudijske Arabije nisu ništa mogli učiniti protiv iranskog naroda, poručio je Hassan Rouhani (EPA)

Iranski predsjednik Hassan Rouhani upozorio je Rijad da se čuva moći njegove zemlje dok napetost raste između šiitskog Irana i sunitske Saudijske Arabije s regionalnim razmiricama u pozadini, posebno ratom u Jemenu.

“Poznata vam je moć i položaj Islamske Republike. I veći od vas nisu ništa mogli učiniti protiv iranskog naroda”, poručio je Rouhani saudijskim čelnicima u govoru u Teheranu pred Vijećem ministara, prenosi Hina.

“Sjedinjene Američke Države i njihovi saveznici upotrijebili su sva svoja sredstva protiv nas i ništa nisu mogli učiniti”, dodao je iranski predsjednik, aludirajući na razorni rat koji je 1980. godine pokrenuo Irak protiv Irana, uz podršku Zapada, a koji je završen osam godina kasnije povratkom na prijašnji status quo.

‘Nema drugog puta do prijateljstva’

Iran je glavni regionalni suparnik Saudijske Arabije, saveznice SAD-a.

Dvije zemlje na suprotnim su stranama u glavnim sukobima na Bliskom istoku.

“Želimo dobrobit i razvoj Jemena, Iraka, Sirije, pa čak i Saudijske Arabije. Nema drugog puta do prijateljstva, bratstva i međusobnog pomaganja”, kazao je Rouhani.

Iran je ranije odbacio optužbe saudijskog princa prijestolonasljednika Mohammeda bin Salman, koji tvrdi da je pokrenuo “direktnu vojnu agresiju” nakon što su protivzračnu odbrane Saudijske Arabije presrele i uništile balističku raketu koji su na Rijad ispalili pobunjenici Husi, koji kontroliraju velike dijelove susjednog Jemena.

‘Neodgovorne i provokativne optužbe’

Salaman je ranije u utorak izjavio da je to što Iran snabdijeva raketama jemensku miliciju akt “direktne vojne agresije”, koji bi mogao biti i “akt rata”, izvijestili su državni mediji te zemlje.

Iran je odbacio kao “neodgovorne i provokativne” optužbe Saudijske Arabije da je ta država kriva za napad balističkom raketom koja je ispaljena iz Jemena na Rijad.

Sjedinjene Američke Države pozvale su Ujedinjene narode da djeluju protiv Irana nakon što je Saudijska Arabija, saveznik Washingtona, optužila Teheran za “direktnu vojnu agresiju” korištenjem pobunjenika iz pokreta Husi u Jemenu.

Izvor: Agencije