RS blokirao dolazak Thacija u Potočare

Thaci kaže da će otići u Potočare čim to bude moguće (Getty Images)

Prvi zamjenik kosovskog premijera i ministar vanjskih poslova Hashim Thaci neće prisustvovati komemoraciji u Potočarima, povodom obilježavanja 20. godišnjice genocida u Srebrenici.

Thaci je na svom Facebook profilu napisao da je nepoželjna osoba u Republici Srpskoj..

“Uprkos zvaničnom pozivu i regularnoj vizi izdatoj od strane vlasti Bosne i Hercegovine, u posljednjem trenutku nije mi dozvoljeno da putujem kako bi učestvovao na komemoraciji u Srebrenici, uz obrazloženje da sam nepoželjna osoba u Republici Srpskoj”, napisao je Thaci, a prenosi Anadolija.

Srcem i mislima s porodicama

On je naveo da su Kosovo i njegov narod srcem i mislima s porodicama koje konačno ukopavaju svoje najmilije, a i s drugima koji se prisjećaju svojih očeva, braće i sinova izgubljenih u srebreničkom užasu.

“Danas obilježavamo 20. godišnjicu genocida od strane srpskih snaga u Srebrenici i 16. godišnjicu genocida srpske države na Kosovu. Narod Kosova će uvijek biti uz one koji promovišu slobodu, jednakost, pravdu i pomirenje”, napisao je Thaci.

U poruci na svom Twitter profilu, Thaci je napisao kako je razočaran. “Mračna sjenka nacionalizma i dalje je nadvijena nad regionom”, poručio je.

Napisao je kako je srcem u Srebrenici te da će čim to bude moguće otputovati u Potočare kako bi odao počast žrtvama genocida.

Povodom obilježavanja 20. godišnjice genocida, u Memorijalnom centru Srebrenica- Potočari danas će biti deseci delegacija visokih zvaničnika iz cijelog svijeta.

Izvor: Al Jazeera i agencije