RS će zabraniti proteste pred zgradom Vlade

Organizatori i učesnici protesta snosit će svu odgovornost za te skupove (Al Jazeera)

Nacrtom zakona o javnom okupljanju u bh. entitetu Republici Srpskoj, zabranjuje se protestiranje ispred zgrade Vlade tog bh. entiteta, odnosno pedeset metara od ulaznih vrata, kao i bilo kakvo javno okupljanje u blizini graničnih prijelaza, rekla je danas predsjednica Saveza sindikata RS-a, Ranka Mišić, prenosi Fena.

Ona je navela da je novim zakonom predviđeno da nadležni organ određuje maršutu protesta u pokretu.

„To praktično znači da, ako želite da se protestna šetnja kreće pored zgrade Vlade ili Narodne skupštine RS-a, nadležni organ resornog ministarstva može da vas pošalje da šetate tri kilometra udaljeni od tih zgrada i odredi potpuno drugu maršutu kojom ćete se kretati“, navela je Mišić.

Oštrije kazne za organizatore protesta

Postavila je pitanje da li je to neustavna odredba, a imajući u vidu ustavnu odredbu o slobodi kretanja i izražavanja mišljenja.

„Ima još jedna zanimljiva stvar, a to je da se javni skup ne može organizovati ni na mjestu koje je lokalna zajednica odredila kao mjesto protesta, ako organ MUP RS-a procjeni da bi taj skup na tom mjestu mogao da ugrozi kretanje građana ili nekog na putu do posla, ili u nekoj drugoj situaciji“, rekla je predsjednica Saveza sindikata RS-a.

Pooštrene su i kazne za organizatore protesta, a oni kao i učesnici protesta snosit će svu odgovornost za te skupove.

Smatra da će javnost i Sindikat morati uložiti trud da se promijeni ovaj novi zakon o javnom okupljanju.

Izvor: Agencije