RS: Linija za pomoć djeci izloženoj nasilju

U Bosni i Hercegovini je sa radom počeo prvi „Plavi telefon“, odnosno besplatna linija za djecu, žrtve nasilja. Projekt je pokrenula nevladina organitacija iz Banje Luke ‘Nova generacija’ uz pomoć Ministarstva za porodicu, omladinu i sport bh. entiteta Republika Srpska.

Za sada će ta linija biti dostupna djeci samo četiri sata dnevno.

Kroz rad sa djecom koja su preživjela porodično nasilje ili su bili žrtve prosjačenja rodila se ideja za pokretanje Plavog telefona, a na pozive djece odgovarat će volonteri, studenti psihologije, pedagogije i socijalnog rada.

„Svi volonteri, koji će da rade na ‘Plavom telefonu’, znači, telefon za prijavu dječijeg nasilja i savjetodavna linija, prošli su potrebnu edukaciju da bi, naravno, da bi na što lakši način mogli da obavljaju tu vrstu posla“, kazala je Božana Grujić iz NVO Nova generacija.

„Zasad će telefon da radi u periodu od ponedjeljka do petka, od 11 do 15 časova.“

Pomoć donatora

Entitetsko Ministarstvo porodice, omladine i sporta podržalo je projekt sa 2.000 eura koji će biti utrošeni za naknadu volonterima. Dnevni centar funkcionira, uglavnom, pomoću donacija.


Vučenović o telefonu za pomoć žrtvama nasilja

„Djeci, u toku njihovog boravka, obezbjeđena su dva obroka dnevno i užina“, ističe Maša Mirković, izvršna direktorica Dnevnog centra za djecu žrtve nasilja.

„Pored toga, obezbjeđene su im radionice preko kojih dobijaju pomoć u učenju i pisanju zadaće. Zatim, razne kreativne, rekreativne i edukativne aktivnosti, koje djeca pohađaju dobrovoljno u skladu sa njihovim interesovanjem, a od strane vaspitača obezbjeđena je psihosocijalna podrška.“

Za sada je broj za pomoć dostupan radnim radnima četiri sata dnevno. Pozivi su besplatni samo iz mreže jednog od tri postojeća operatera u BiH, no u Centru se nadaju da će akcija obuhvatiti i ostatak Bosne i Hercegovine, navodi novinarka Al Jazeere Ljiljana Smiljanić iz Banje Luke.

„Dnevni centar je otvoren u aprilu 2011. godine. Tu se nalazi i Prihvatna jedinica, koja je na djeci raspolaganju 24 sata dnevno. U Centru kažu da između 30 i 35 djece mjesečno ovdje potraži pomoć“, navela je naša novinarka.

Zagrebačka udruga

Slična udruga, također pod nazivom Plavi telefon, već 22 godine funkcionira u Zagrebu čiji predsjednik Miroslav Vučenović ističe da, pošto je riječ o neprofitabilnom udruženju, ovaj projekat funkcionira na kompenzacionoj osnovi.

„Plavi telefon je izrastao u brend i postoji suradnja s velikom kompanijama, javnim ličnostima, ali i gradskim Uredom, ministarstvima. Imamo školu za roditelje, školu za mlade, te program ‘Škola bez bola“. Također, tu je nagrada ‘Ni pet ni šest’ koju dodjeljujemo svake dvije godine klincima u dobi od osam do 12 godine, anonimcima, koji su učinili humana i hrabra djela“, ističe on.

Zagrebački Plavi telefon nije samo za djecu, on je otvoren i za roditelje.

„Najviše je riječ o problemima u obitelji, nasilju, zlostavljanju, ali i suicidima. U ratu smo primali do 250 poziva dnevno, sada se to svelo do 15-tak poziva na dan, što opet nije zanemarljiva brojka“, kazao je Vučenović.

On ističe kako postoje dva načina reakcije po pozivu. Prvi je samo evidentiranje i uvršavanje u izvještaje, dok konkretna reakcija dolazi samo ako to porodica želi.

„Pri tome dobijamo sve podatke, imena, prezimena, adresu, idemo ka policiji i centru za socijalnu skrb.“

Izvor: Al Jazeera i agencije