Oglasi

RS mora isplatiti odštetu žrtvama opsade

Općinski sud u Sarajevu do sada je donio osam presuda po tužbama protiv Republike Srpske koje su podnijele porodice ubijenih.
Sudskim presudama vlasti RS- dobile su obavezu isplatiti odštetu u roku od mjesec od nje donošenja, no to za sada nije učinjeno ni u jednom slučajuDanilo Krstanović

Vlasti Republike Srpske (RS), na temelju do sada donesenih sudskih presuda, moraju isplatiti više od 120.000 eura odštete članovima porodice stanovnika Sarajeva koji su ubijeni u napadima vojske bosanskih Srba na taj grad tokom opsade koja je trajala od 1992. do 1995. godine, prenosi u ponedjeljak sarajevsko Oslobođenje.

Općinski sud u Sarajevu do sada je donio osam presuda po tužbama protiv RS-a zbog raznih zločina.

Advokat Esad Hrvačić, koji je zastupao podnositelje tužbi, pojasnio je kako je riječ o odštetama za duševnu bol zbog smrti srodnika, koje u pojedinačnim slučajevima iznose između 7.000 i 20.000 konvertibilnih maraka (KM), odnosno 3.580 i 10.230 eura.

Visinu odštete sud je određivao o tome o kojem je srodniku riječ.

Ukupni iznos do sada presuđenih odšteta je 239.000 KM (122.250 eura), a očekuje se kako će konačan iznos biti znatno veći, jer je do sada po istoj osnovi podneseno oko 3.000 pojedinačnih tužbi.

Hrvačić je zadovoljan činjenicom da su donesene presude u korist tužitelja, no ne u cijelosti i pravnom osnovom načelom na kojemu se temelje.

Uložene žalbe

"Svaki je slučaj specifičan, no i dalje tvrdim da se što hitnije u kriterije mora uvesti i kategorija ratnog ubistva. Ovako, ispada da je svaka od ovih smrti jednaka onoj koja nastane, recimo, nesretnim slučajem ili u prometnoj nesreći, a to nikako nije isto", smatra Hrvačić.

Sudskim presudama vlasti RS-a dobile su obavezu isplatiti odštetu u roku od mjesec dana od njenog donošenja, no to za sada nije učinjeno niti u jednom slučaju iako je prva presuda donesena u julu 2012. godine.

Na sve presude uložene su žalbe i u toku su drugostepeni postupci, ali je Hrvačić uvjeren kako će vlasti RS-a novce na kraju morati isplatiti, i to uz kamate.

Podnositelji tužbi spremni su, bude li za to potrebe, cijeli slučaj dovesti i do Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu.

Izvor: Agencije