RS: Nastavak štrajka uz minimum procesa rada

Školski sat u školama u Republici Srpskoj će trajati 30 minuta (Srna)

Štrajk  prosvjetnih radnika u bh. entitetu Republika Srpska (RS) se nastavlja u skladu s odlukom koju je donio Republički odbor Sindikata obrazovanja, nauke i kulture i od utorka će školski sat u školama trajati 30 minuta, prenosi Fena.

Time će se postupiti u skladu sa “nezakonitom” Uredbom o minimumu procesa rada u obrazovnim ustanovama, kako radnici ne bi imali štetne posljedice, naveo je predsjednik Sindikata obrazovanja, nauke i kulture Stevan Milić u dopisu članovima ovog sindikata.

Vladinu uredbu o minimumu procesa rada smatraju nezakonitom, ali će postupati u skladu s tim dokumentom sve dok se ne utvrdi njena zakonitost.

Uspjeh štrajka

Milić je konstatirao i to da je i “pored neviđenih pritisaka i zastrašivanja”, generalni štrajk u obrazovanju, nauci i kulturi uspio u potpunosti, jer je u ponedjeljak “totalno obustavljen rad” u ukupno 176 institucija obrazovanja, a u velikom broju škola časovi su realizirani u trajanju od 30 minuta.

Milić je naveo, također, da prosvjetari svoju borbu nastavljaju sve do ispunjenja njihovih zahtjeva.

Štrajk uz poštivanje minimuma procesa rada nastavljala se u utorak i u pravosuđu, policiji i upravi, najavili su ponedjeljak predsjednici granskih sindikata iz ove oblasti.

Sindikalci su odbacili tvrdnje premijera Republike Srpske Aleksandra Džombića da “generalni štrajk u RS-u nije uspio”, te najavili da očekuju pregovore o njihovim zahtjevima za povećanje cijene rada sa 100 na 110 KM, kako bi se anuliralo ovogodišnje smanjenje plata budžetskim korisnicima za 10 posto.

Izvor: Agencije