RS: Nema saglasnosti za veto na referendum

Nada Tešanović je najavila da će Odluka o raspisivanju referenduma biti proslijeđena u Ustavni sud RS-a (Al Jazeera)

Zajednička komisija Vijeća naroda i Narodne skupštine bh. entiteta Republika Srpska nije postigla dogovor o vetu Kluba Bošnjaka na Odluku o raspisivanju referenduma u ovom entitetu o radu Suda i Tužilaštva Bosne i Hercegovine.

Predsjedavajuća Vijeća naroda Nada Tešanović objasnila je da su, od devet članova komisije, dva podržala veto, dok su ostali bili protiv.

Ni na sjednici Vijeća naroda nije bilo saglasnosti o tom pitanju.

Nada Tešanović najavila je da će već u četvrtak Odluka o raspisivanju referenduma biti proslijeđena u Ustavni sud RS-a, koji ima rok od 30 dana da o tome odlučuje.

Hadžiomerović. Odluka bez ustavnog uporišta

“Očekujem da će Ustavni sud RS-a odbaciti odluku Kluba Bošnjaka o podizanju vitalnog nacionalnog interesa, a onda će Bošnjaci, kako su to najavili, proslijediti dalje Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine”, rekla je Tešanović, prenosi Srna.

Član Zajedničke komisije Mujo Hadžiomerović je kazao da Sud i Tužilaštvo Bosne i Hercegovine nije nametnuo visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini, već da su prije 12 godina zakonski podržani iz RS-a.

“Odluka o referendumu nema uporišta u zakonitosti i ustavnosti i predstavlja skretanje pažnje sa teške ekonomske i finansijske krize u RS-u”, istakao je Hadžiomerović.

Odluku o referendumu o radu Suda i Tužilaštva Bosne i Hercegovine Narodna skupština RS-a usvojila je 15. jula.

Izvor: Al Jazeera i agencije