RS: Ustavni sud BiH diže tenzije

Ustavni sud BiH utvrdio je da NSRS nije izvršio njegovu odluku od 26. novembra prošle godine kojom se zahtijeva usaglašavanje Zakona o praznicima (Anadolija)

Potpredsjednik Narodne skupštine bh. entiteta Republike Srpske Nenad Stevandić rekao je da današnja odluka Ustavnog suda BiH doprinosi daljem dizanju tenzija i uvođenju u nestabilnost.

Ustavni sud BiH je zaključio da je odredba Zakona o praznicima RS-a kojom je 9. januar određen kao Dan RS-a nevažeća.

Komentarišući odluku Ustavnog suda da NSRS nije izvršila njegovu raniju odluku kojom se zahtijeva usaglašavanje Zakona o praznicima RS sa Ustavom BiH, Stevandić je rekao da “RS postupa demokratski, pravno regularno i korektno”.

“Očekujemo da Narodna skupština raspravlja o Zakonu o praznicima kada dobije prijedlog Vlade, što je u skladu sa odlukom Ustavnog suda. Moraćemo i da odlučimo da sve bude u skladu sa provedenim referendumom o Danu Republike jer iznad volje naroda ne postoji nijedna druga sila u Srpskoj.”

On je odluku Ustavnog suda BiH uporedio sa situacijom da “neko nekompetentan naredi hirurgu da operiše pacijenta bez operativne pripreme”.

“Mi moramo da imamo realno vrijeme za pripremu i tek kad Vlada Srpske dostavi prijedlog o kome ćemo da raspravljamo, Narodna skupština može da raspravlja o Zakonu o praznicima i donosi odluke o kojima bi se ponovo mogao da se oglašava Ustavni sud”, rekao je Stavandić.

Odluka Ustavnog suda BiH

O Zakonu o praznicima, kako je ranije najavila premijerka RS-a Željka Cvijanović, trebalo bi da se raspravlja na sjednici Narodne skupštine 11. oktobra.

Ona je ranije rekla da će biti brisan stav 1 u članu 5 Zakona o praznicima Republike Srpske, čime se uklanja obaveznost proslave Dana Republike za one koji se ne mogu identifikovati sa tim praznikom.

Ustavni sud BiH utvrdio je danas rješenjem da Narodna skupština nije izvršila njegovu odluku od 26. novembra prošle godine kojom se zahtijeva usaglašavanje Zakona o praznicima RS sa Ustavom BiH. 

Shodno tome, Ustavni sud BIH je utvrdio da odredba Zakona o praznicima RS-a kojom je 9. januar određen kao Dan RS-a prestaje da važi narednog dana od dana objavljivanja rješenja u Službenom glasniku BiH.

Rješenje će se dostaviti Tužilaštvu Bosne i Hercegovine i objaviti u službenim listovima BiH, Federacije BiH, RS-a i Brčko Distrikta.

Izvor: Agencije