RS: Veto Kluba Bošnjaka na Zakon o MUP-u

U Klubu Bošnjaka smatraju da je neophodno preciznije definirati i normu o nacionalnoj zastupljenosti Bošnjaka u entitetskom MUP-u (Al Jazeera)

Klub Bošnjaka u Vijeću naroda Republike Srpske stavio je veto na Zakon o policiji i unutrašnjim poslovima u bh. entitetu Republika Srpska, koji je usvojen na sjednici Parlamenta 29. decembra.

Iz Kluba Bošnjaka najavljuju i podnošenje inicijative Ustavnom sudu BiH za ocjenu ustavnosti ovog zakona, jer, kako navode, on predstavlja nastavak derogiranja saradnje sa državnim sigurnosnim agencijama i pravosudnim institucijama BiH.

Šef ovog kluba Mujo Hadžiomerović je pojasnio da je stavljen veto na Zakon o policiji i unutrašnjim poslovima u RS-u jer precizira određene ovlasti i za predsjednika RS-a kada su u pitanju unutrašnji poslovi i entitetski MUP.

“Ovo je prvi zakon kojim se derogira veći broj drugih zakona”, rekao je Hadžiomerović navodeći da se krše određeni zakoni i na državnom i entitetskom nivou, među kojima i Krivični zakon RS-a, zbog čega će tražiti da se o tome izjasni i Ustavni sud RS-a.

Najavio je i podnošenje inicijative Ustavnom sudu BiH za ocjenu ustavnosti i zakonitosti Zakona o policiji i unutrašnjim poslovima u RS-u te stavljanje privremene mjere na njegovu primjenu, jer predstavlja nastavak, kako je naveo, derogiranje saradnje s državnim sigurnosnim agencijama i pravosudnim institucijama BiH, prenosi Fena.

U Klubu Bošnjaka smatraju da je u ovom zakonu neophodno preciznije definirati i normu o nacionalnoj zastupljenosti Bošnjaka u entitetskom MUP-u.

“Imali smo takve norme i ranije, ali od 2009. godine, kada je bilo zaposlenih 6,5 posto, taj procenat je sveden na 5,4 posto”, rekao je Hadžiomerović.

‘Neprihvatljiva odredba’

Zakon o policiji i unutrašnjim poslovima u RS-u također sadrži i neprihvatljivu odredbu, kako je dodao, o vijeću koje se bavi obavještajnim poslovima, iako je to pitanje regulirano na nivou BiH.

“Sve ovo ne daje sigurnost Bošnjacima na prostoru ovog entiteta”, zaključio je šef Kluba Bošnjaka u Vijeću naroda RS-a.

On je ponovio stav da najava dolaska premijera Srbije Aleksandra Vučića na proslavu Dana RS-a, 9. januara u Banjoj Luci, predstavlja svojevrsni diplomatski skandal, imajući u vidu odluku Ustavnog suda BiH o neustavnosti tog datuma, te njegove ranije izjave da će poštovati teritorijalni suverenitet i integritet BiH.

Ustavni sud Bosne i Hercegovine ocijenio je u novembru neustavnim dio Zakona o praznicima RS-a, te naložio Narodnoj skupštini tog bh. entiteta da izmijeni sporne odredbe, čime je obilježavanje Dana RS-a proglašeno neustavnim.

Predsjednik RS-a Milorad Dodik najavio je kako će se na narednoj sjednici Narodne skupštine naći odluka o raspisivanju referenduma u povodu odluke Ustavnog suda BIH.

Najavio je i kako će referendum najvjerovatnije biti održan u martu naredne godine.

Nakon toga, tokom susreta s Dodikom, Vučić je kazao da će gotovo svi članovi Vlade Srbije prisustvovati obilježavanju Dana RS-a.

Izvor: Al Jazeera i agencije