RSF: Sloboda medija u ogromnoj opasnosti

Kartom svijeta Repotera bez granica dominiraju crvena (teška) i crna (vrlo ozbiljna) boja (EPA)

Zbog napada na medije, lažnih informacija, pritisaka i trijumfa moćnika, poput američkog i turskog predsjednika, Donalda Trumpa i Recepa Tayyipa Erdogana, “sloboda medija nikada nije bila u tolikoj opasnosti”, upozoravaju Reporteri bez granica (RSF) u izvještaju za 2017. godinu objavljenom u srijedu.

Sloboda medija u “teškoj” je ili “vrlo ozbiljnoj” situaciji u 72 države (od 180 popisanih), među kojima su Kina, Rusija, Indija, gotovo sve države Bliskog istoka, Srednje Azije i Srednje Amerike, kao i u dvije trećine afričkih država.

Kartom svijeta RSF-a dominiraju crvena (“teška”) i crna (“vrlo ozbiljna”) boja.

Mediji su slobodni jedino u 50-ak država – u Sjevernoj Americi, Evropi, Australiji i na jugu Afrike, po tom izvještaju.

Najgora Makedonija

Kad je riječ o regiji zapadnog Balkana, Hrvatska je na 74. mjestu i u odnosu na prethodnu godinu pala je za 11 mjesta.

Hrvatska bilježi kontinuirani trend pada – godine 2014. bila je 58.

Lošija je situacija u Makedoniji (111. mjesto), Crnoj Gori (106) te Kosovu (82).

Od Hrvatske su bolje Srbija (66), Bosna i Hercegovina (65) i Slovenija (37).

Organizacija RSF brine zbog “opasnosti od velikog pogoršanja” situacije u vezi sa slobodom medija, “naročito u važnim demokratskim državama”.

“Opsesija nadzorom i nepoštivanje tajnosti izvora doprinose klizanju nadolje brojnih zemalja, još jučer smatranih poštenima: SAD (43. mjesto, minus dva mjesta), Velika Britanija (40, minus dva mjesta), Čile (33, minus dva mjesta) ili, pak, Novi Zeland (13, minus osam mjesta)”, navodi ova nevladina organizacija.

“Dolazak na vlast Donalda Trumpa u SAD-u i kampanja u vezi sa Brexitom u Velikoj Britaniji otvorili su put pritisku na medije i lažnim informacijama”, piše RSF.

“Svuda gdje model moćnika trijumfira sloboda medija nazaduje.”

Zbog radiostanice do konc-logora

U Turskoj (155, minus četiri mjesta) predsjednik Erdogan “odlučno se svrstao na stranu autoritarnih režima te je država postala najveći zatvor na svijetu za medijske profesionalce”, optužuje RSF.

Rusija Vladimira Putina (148) ostaje pri dnu poretka.

Šezdeset posto država zabilježilo je pogoršanje situacije.

Kao i prošle godine, prva mjesta zauzimaju skandinavske zemlje (Norveška, Švedska, Finska, Danska), a posljednje su Eritreja i Sjeverna Koreja, gdje “slušanje strane radiostanice može dovesti direktno do koncentracijskog logora”, ističu Reporteri bez granica.

Izvor: Agencije