RTV Kosovo otvara kanal na srpskom jeziku

Bliži se kraj nadziranoj nezavisnosti Kosova. Jedna od tačaka plana bivšeg specijalnog izaslanika za Kosovo Marttija Ahtisaarija  predviđa da Radio-televizija Kosovo otvori kanal na srpskom jeziku.

Iako javni servis već emitira pojedine sadržaje na srpskom jeziku, sada se priprema otvaranje posebnog kanala za srpsku zajednicu.

„Srbi su imali, odnosno imaju brojne lokalne televizije, neke su regionalne, a i kablovske mreže postoje. Radio-televizija Kosova u određenom procentu emituje program na Srpskom jeziku. Sve je to nedovoljno za jedno sveobuhvatno informisanje srpske zajednice na Kosovu”, kaže Anamari Repić, zamjenica direktora Televizije Kosova.

U RTK kažu da će novi program donijeti puno više informacija o srpskoj zajednici na Kosovu.

„Većina Kosovskih Srba ovde u centralnom Kosovu kaže da ne prati program Radio-televizije Kosova, ali se nadaju da će novi kanal na srpskom jeziku približiti još više obe zajednice koje dele iste probleme“, javio je reporter Al Jazeere Avni Ahmetaj.

Nezavisno izvještavanje

Ipak, nisu svi optimisti. Novinar Živojin Rakočević je skeptičan da će novi kanal donijeti išta dobro srpskoj zajednici na Kosovu:

„Pa četiri godine smo potrošili, možda i više od četiri godine i sve je otišlo gotovo nizvodno. Ništa od toga šta srpska zajednica traži ili je tražila za četiri godine nije prošlo kao predlog. Dakle, sve se bukvalno survalo zato što vlast hoće da kontroliše vesti na srpskom jeziku.”

Sa ovim stavom ne slažu se u Radio-televiziji Kosovo.

„Uređivačka politika tog novog kanala na srpskom jeziku je veoma jasna kao u svakom servisu u Evropi, a to je objektivni i nepristrasno nezavisno izveštavanje, što je naravno i suština odnosno osnova svakog profesionalnog novinarstva“,  ističe Repić.

Konkurs za direktora novog kanala je već objavljen, dok se većina kosovskih Srba nada da cilj njegovog otvaranja nije samo ispunjavanje obaveza iz Ustava, nego i objektivno izvještavanje o srpskoj zajednici na Kosovu, kazao je Ahmetaj.

Izvor: Al Jazeera