Rublja na najnižem nivou u posljednjih 15 godina

Ruska geopolitika donijela je nove probleme domaćoj valuti. Nastavljen je pad rublje, a u petak je dotaknula najnižu razinu prema dolaru od svog restrukturiranja 1998. godine. Nepovoljni trend dolazi nakon odluke Ruske središnje banke da će manje intervenirati na valutnom tržištu.

Nisu pomogli ni mirovni pregovori ruskih i ukrajinskih lidera u Minsku, koje su investitori ocijenili neuspješnim, niti uvjeravanje Sergeja Lavrova, ruskog ministra vanjskih poslova, da ruska vojska ne provodi vojne operacije u susjednoj zemlji.

“Ne suočavamo se prvi put s optužbama. Od samog početka krize krive nas za sve”, rekao je Lavrov.

Slaba je to utjeha investitorima, ali i mnogim ruskim građanima koji se pribojavaju novih zapadnih sankcija.

“Primam plaću u rubljama i, naravno, osjetim značajan rast cijena. Kada idete u inozemstvo, te razlike u kursu utječu u velikoj mjeri na troškove putovanja. Sve to najviše pogađa građane”, kaže Daša, stanovnica Moskve.

Rusija nudi nižu cijenu plina

Njemački zakonodavci poručuju da bi Europa na eskalaciju krize trebala odgovoriti dodatnim sankcijama protiv Rusije. Ova država, koja s Rusijom ima bliske trgovinske odnose, dugo se protivila oštrijim mjerama, ali je, ipak, na njih pristala, nakon obaranja malezijskog aviona u srpnju.

“Ionako opasna situacija u istočnoj Ukrajini sada je dobila novu dimenziju, jer su izravni razgovori između predsjednika Petra Porošenka i Vladimira Putina, od kojih smo mnogo očekivali, bili razočaravajući”, rekao je njemački ministar vanjskih poslova Walter Steinmeier.

Problem ruskog plina i dalje je ključan u Europi. Rusija poručuje da je spremna na nove pregovore s Ukrajinom i nudi smanjenje cijene plina. Približava se zima, a ukrajinske rezerve su na kritičnom nivou.

Iako Europska komisija upozorava da se ovaj energent ne bi smio koristiti kao odgovor na sankcije, teško je predvidjeti koji će biti idući korak Moskve. Ipak, sasvim je očito da produbljivanje krize u Ukrajini neće donijeti financijsku dobit nijednoj strani.

Izvor: Al Jazeera i agencije