Rublja umjesto grivne na istoku Ukrajine

Ruska rublja je od srijede osnovno platežno sredstvo u samozvanoj luganskoj narodnoj republici (AP)

Ruska rublja postala je od srijede osnovno platežno sredstvo u samozvanoj luganskoj narodnoj republici, umjesto ukrajinske grivne, izjavio je ministar financija LNR-a Jevgenij Manujlov.

“Prema naredbi vijeća ministara LNR-a, od danas je ruska rublja osnovno platežno sredstvo. Plaće, mirovine i socijalna davanja obavljat će se u rubljama, konverzijom iz ukrajinske grivne u rusku rublju u odnosu 2:1”, precizirao je Manujlov.

On je dodao da se ukrajinska grivna povlačila iz opticaja u LNR-u, prenosi Srna agenciju Sputnjik.

“Spas je pružila rublja, koja je zamijenila novčanu masu grivne”, izjavio je Manujlov i naveo da je multivalutni sustav u funkciji još od ožujka.

Manujlov: Spas od ekonomske blokade

Manujlov je rekao da se ta odluka pokazala pravilnom te da je multivalutni sustav pomogao da se “spasi republika od ekonomske blokade Kijeva“.

Prelazak na korištenje rublje u svojstvu osnovnog platežnog sredstva u LNR-u vezan je za ekonomsku blokadu koju je Kijev uveo prema ovoj regiji, smatra glasnogovornik ruskog predsjednika Dmitrij Peskov.

“Znamo za ovu ekonomsku blokadu, ekonomsku izolaciju i istiskivanje ove regije iz ekonomske zone Ukrajine. Prirodno, regija ne može živjeti u ekonomskom vakuumu. Tamo se koriste one valute koje su najprihvatljivije u datom trenutku”, rekao je Peskov.

Izvor: Agencije