Rudari iz Bile odbijaju napustiti jamu

Ispred direkcije rudnika počeli su novi pregovori predstavnika rudara s direktorom (Anadolija)

Rudari treće smjene Rudnika mrkog uglja “Abid Lolić” u Bili kod Travnika, koji su jutros odbili izaći iz jame i dalje se nalaze u oknu jer pregovori s direktorom rudnika Enisom Horozovićem nisu uspjeli.

Ukupno 40 rudara zahtijeva raskid ugovor s izvođačem radova, građevinskom kompanijom iz Tuzle, rješavanje pitanja ugovora o radu za novoprimljene radnike, smjenu Upravnog odbora s predsjednikom Munirom Karićem na čelu, dolazak finansijske policije u Upravu rudnika, isplatu regresa za godišnje odmore i smjenu uprave.

Direktor Horozović je novinarima potvrdio da je trenutno moguće ispuniti samo jedan zahtjev rudara.

“Dogovor, nažalost, nije postignut. Ispuniti ove zahtjeve odmah nije realno i trenutno jedino možemo riješiti pitanje regresa” , kazao je Horozović.

Po njemu, o zahtjevima treba razgovarati, ali da je prekid proizvodnje “pogrešan”.

“Prekid proizvodnje nije rješenje jer onda u pitanje dolaze i plaće”, kazao je Horozović.

Bez dogovora

Ispred direkcije rudnika počeli su novi pregovori predstavnika rudara s direktorom, a nije poznato kada će rudari izaći iz jame.

Oni se nalaze na dubini od 400-500 metara, javljaju bh. mediji. Dopremljena im je hrana i sanitetski materijal, dok njihove kolege iz prve i druge smjene ispred ulaza u rudnik razgovaraju sa čelnicima.

“Mogu izdržati ispod zemlje koliko god je potrebno. Posla imamo, novca ima, pa gdje se onda troši”, upitao je rudar Emin Posavljak, naglašavajući kako se boji da će rudnik otići u stečaj.

Rudari su i danas upozorili da rade u izuzetno lošim uvjetima te su podsjetili da je zbog toga u ožujku poginuo 35-godišnji rudar Elvedin Sažić.

Iz Sindikata rudnika “Abid Lolić” ističu kako oni nisu organizatori štrajka i obustave proizvodnje, no da podržavaju sve zahtjeve rudara.

Rudari kažu kako su predstavnici uprave rudnika jutros posjetili jamu, ali da nikakav dogovor s rudarima nisu postigli.

Rudari su u svom obraćanju javnosti istakli da uprkos većoj proizvodnji u protekla tri mjeseca imaju manje plate, te da su siti obećanja koja uprava ne ispunjava.

Zahtjev za smjenu Upravnog odbora su, kako navode, uputili još prošle sedmice.

Predstavnici uprave do sada se nisu obratili novinarima.

Izvor: Agencije