Rudari žele ulaganje u opremu i sigurnost

U Bosni i Hercegovini, rudari svoj dan u decembru, dočekuju sa sjećanjem na nekoliko nesreća i poginulih rudara. Željeli bi da se konačno realizuje ulaganje u opremu kojom svakodnevno rade. Sa rudarima u Brezi bila je ekipa Al Jazeere.

U rudniku Breza normalizacija proizvodnje, u završnoj je fazi. Jama Sretno, ove godine rudarima nije bila u skladu sa nazivom. Dvije nesreće, dva poginula, više ranjenih.

Odnedavno rudari, kako bi zaradili svojih 500 eura mjesečne plate, opet silaze pod zemlju.

U tri smjene

Silazak na 250 metara dubine. I tako njih 450, u tri smjene. Prvo moraju rekonstruisati prostorije rudnika. Ojačati potporne grede. Jakim materijalom zaštititi trasu gradilišta.

Mukotrpan posao u teškim uslovima. Jer, dio jame oštećen je u požaru.

U maju mjesecu od trovanja plinom poginuo je jedan rudar. Komora sada normalno radi nakon što je obavljeno njeno provjetravanje.

Za sada se iz jame vadi jalovi materijal. Kamen, bez uglja, koji se starom tehnologijom, vozi van rudnika, ručno, vagonima. Puno puta.

Poboljšanje uslova rada i bezbjednost, stvari su koje padaju na pamet kada se napušta jama.

Vani, direktor rudnika, zadovoljan. Iako je poremećena proizvodnja, uvjerava, plan je ostvaren. I napravljen onaj, uvećani, za 2013-tu.

Nije provedeno najavljeno ulaganje u opremu.

„Rudnik Breza će dobiti 15 novih izolacionih aparata, one koje koristimo stari su 33 godine i stavljaju se van upotrebe“, kazuje Suad Ćosić, direktor rudnika Breza.

Na zastarjelu opremu, upozoravaju sindikalci. Upozoravaju i na nisku cijenu uglja.

U bezbjednost na poslu, kada je sa slobodnog dana pozvan u rudnik Brezu, Almir Hajduković nije sumnjao. Otišao i nije se vratio. Poginuo je prije dva mjeseca u nesreći. Uplakani otac, teško nalazi riječi, dok čuva unuku.

Istraga nesreće

„Meni niko ne može vratiti dijete. Da li je aparat zatajio, ko što mi kaže član čete? Čuo je kada je rekao – kisik. Normalno da će skinuti aparat kada se guši“, priča Muradif Hajduković, otac.

Tužilaštvo istražuje uzrok nesreće. I ne kontaktira Hajdukoviće. U rudnik su zaposlili Almirovu suprugu, poslije nesreće. Obećali su posao i njegovom ocu.

„Eto, volio bih ako mi izađu u susret da radim, pomognem ovoj djeci“, kazuje.

Briga za porodice stradalih rudara, obećavaju iz menadžmenta rudnika, njihova je trajna obaveza.

Izvor: Al Jazeera