Rudarske kompanije na udaru ekologa

Ove sedmice u Londonu je održan protest grupe građana iz Kolumbije i Indonezije ispred sjedišta BHP Billitona, jedne od najvećih svjetskih rudarskih kompanija. Poručili su da ta kompanija uništava njihove zajednice.

Serrehon je najveći rudnik površinskog kopa na svijetu. Nalazi se u La Guahiri, siromašnom regionu na sjeveru Kolumbije, i proizvodi više od 32 miliona tona uglja godišnje. Ali, rudnik je, smatraju mnogi, najveći krivac za iseljavanje stanovništva, zagađenje i kršenje ljudskih prava. Iz domorodačke zajednice kažu da se razboljevaju zbog prašine u zraku.

“Bili smo ovdje prije nego je rudnik izgrađen. Mogli smo loviti i ribariti, naša zajednica je napredovala. Sada je rijeka zagađena i većina ljudi se iselila”, kaže mještatin Marco Uriana.

Više od 60 posto proizvodnje koriste evropske termoelektrane. BHP Billiton, britansko-australijski rudarski div, posjeduje trećinu rudnika i suočava se s optužbama širom svijeta.

Milijarde dolara investicija

“Ne uništavaju samo okoliš, već raseljavaju kompletne zajednice. U La Guahiri je bilo i slučajeva prisilnog iseljavanja. Država i rudarske kompanije ugrožavaju marginalizirane zajednice”, rekao je geolog Julio Fierro.

BHP Billiton također upravlja Serro Matozom u Kolumbiji, jednim od najvećih svjetskih rudnika nikla. I odatle dolaze iste optužbe.

“Postoje sličnosti. Sve rudarske kompanije su iste u Kolumbiji. Odgovornost im nije jača strana. Još je gore to što rade prema modelu koji praktično zahtijeva slabe studije o utjecaju na okoliš”, kazao je Fierro.

“Rudarstvo nikada nije imalo veću ulogu u kolumbijskoj ekonomiji, privlačeći milijarde dolara stranih investicija. Ali, uspostavljanje ravnoteže između privrednog razvoja i prava lokalnih zajednica, dokazano je, veoma je komplicirana jednačina”, izvješatava iz Bogote reporter Al Jazeere Alessandro Rampietti.

Izvor: Al Jazeera