Rudarstvo – šansa za oporavak Afganistana

Decenije ratovanja opustošile su ekonomiju Afganistana.

Stanovnici preko čijih leđa su se lomili interesi svjetskih sila suočavaju se sa ekstremnim siromaštvom. Izlaz iz opšte depresije koja vlada u ovoj zemlji krije se ispod njenog tla.

Vlasti najavljuju industrijsku revoluciju, koja će Afganistan vratiti na put oporavka.

Testiranje vode u sjevernom Ainaku, 30 kilometara udaljenom od Kabula. Ovo bi moglo biti novo nalazište bakra. A ovo je, također, prilika za afganistanske hidrologe da testiraju svoje vještine.

Učenje od veterana

„Želimo saznati, odrediti ima li ovdje dovoljno vode za otvaranje rudnika. Ne želimo da počnu sa iskopavanjima prilikom kojih se koristi mnogo vode, pa da stanovnici ostanu bez nje“, kazuje Thomas Mack, hidrolog iz Američke geološke agencije.

Afganistanci, njih 65, rade sa američkim ekspertima. Imaju priliku učiti od veterana u ovom poslu, Boba Millera.

„Možda su prva iskopavanja ovdje počela prije 6.000 godina, ali oni se decenijama nisu bavili rudarstvom, tako da, ustvari, počinju ispočetka“, kaže Bob Miller, geolog, rudarski inžinjer.

Vlasti u Afganistanu planiraju nakon 2014, kada NATO snage napuste zemlju, početi intenzivno graditi rudnike.

„Afganistan sada ima jedinstvenu priliku u svojoj historiji, prvu u posljednjem stoljeću da iskoristi ove resurse na ispravan, transparentan i održiv način“, veli Wahidullah Sharhani, ministar rudarstva.

Trenutni godišnji prihodi od rudarstva procjenjuju se na 108 miliona eura.

Veliki potencijal

Ministar Sharhani kaže da bi do 2024. ova industrija donosila gotovo tri milijarde eura Vladi i generisala 15 milijardi eura za ekonomiju ove zemlje.  

No, da bi plan postao realnost Afganistanci će morati investirati milijarde u gradnju puteva, mostova i željeznica.

Geolozi su u ovoj zemlji prepoznali veliki potencijal.

U predstojećim godinama izazov će biti ne samo iznijeti bakar, željezo, zlato i ostale rude na površinu, već osigurati da to bogatstvo stigne i do napaćenog stanovništva Afganistana. 

Izvor: Al Jazeera