Rudeineh očekuje snažne palestinske i arapske odluke za Jerusalem

Palestinci osuđuju američku odluku da prizna Jerusalem kao prijestolnicu Izraela (EPA)

Predstojeći period od ključnog je značaja i zahtijeva snažne palestinske i arapske odluke, izjavio je u ponedjeljak Nabil Abu Rudeineh, glasnogovornik palestinskog predsjednika Mahmouda Abbasa, ponovo naglašavajući palestinsko odbijanje i osudu američke odluke da prizna Jerusalem kao prijestolnicu Izraela.

“Naša je poruka kompletnom svijetu da je Jerusalem palestinski grad i da je američka odluka odbačena i osuđena. Ono što je sada neophodno su snažne palestinske i arapske odluke u predstojećoj fazi, koja je veoma bitna i od kritičnog je značaja. Palestinci i Arapi trebali bi zajednički djelovati”, izjavio je on za palestinsku novinsku agenciju WAFA.

Kazao je da će se predsjednik Abbas tokom dana sastati s egipatskim čelnikom Abdul-Fattahom al-Sisijem u Kairu ,kako bi raspravljali o raznim temama, uglavnom o onim vezanim za palestinsko pitanje, i o drugim arapskim zajedničkim brigama, te o dnevnom redu predstojećeg islamskog samita, prenosi Fena.

Turska je pozvala na vanredni sastanak Organizacije islamske saradnje, na kome bi se raspravljalo o implikacijama američke odluke o statusu Jerusalema.

Samit OIC-a u Istanbulu

Sastanak je planiran za srijedu u Istanbulu.

Očekuje se da se Abbas obrati samitu.

Abbas je već održao sastanak s jordanskim kraljem Abdullahom II, tokom koga su dvojica čelnika raspravljala o posljedicama američke odluke u priznavanju Jerusalema kao izraelske prijestolnice i o ukupnoj situaciji u arapskoj regiji.

Rudeineh je kazao da predsjednik Abbas nastavlja s naporima dok je proces palestinskog pomirenja u toku, naglašavajući da se palestinsko čelništvo “oslanja na jedinstvo palestinskog naroda, jer je to jedini put u suočavanju s dolazećim krizama i velikim izazovima”.

Izvor: Agencije