Rukometaši BiH bez Evropskog prvenstva

U ključnoj utakmici grupe 3 kvalifikacija, BiH je poražena u Beču protiv Austrije sa 32:34 (17:17) (Reuters)

Rukometna reprezentacija Bosne i Hercegovine nije se uspjela po prvi put u historiji plasirati na Evropsko prvenstvo, koje će 2018. godine biti organizirano u Hrvatskoj. U ključnoj utakmici grupe 3 kvalifikacija, BiH je poražena u Beču protiv Austrije sa 32:34 (17:17).

Najefikasniji u pobjedničkom timu bili su Nikola Bylik sa osam, Robert Webber sa sedam i Janko Božović sa šest golova. Kod BiH izdvojili su se Marko Panić koji je sedam puta pogodio protivničku mrežu, te Mirsad Terzić i Srđan Predragović sa po šest pogodaka.

Pobjednik grupe 3 je Španija sa 12 bodova, druga je Austrija sa šest, a slijede BiH sa četiri i Finska sa dva.

Još tri karte

Nešto ranije plasman na Evropsko prvenstvo osigurale su reprezentacije Crne Gore, Norveške i Slovenije, koje su se pridružile Danskoj, Mađarskoj, Bjelorusiji, Srbiji, Španiji, Njemačkoj, Švedskoj i Francuskoj, te domaćinu Hrvatskoj.

Nakon nedjeljnih utakmica u grupama 1 i 2 bit će poznato svih 16 učesnika Evropskog prvenstva, a upitna su još tri tima.

U nedjelju igraju: Poljska – Rumunija, Bjelorusija – Srbija, Njemačka – Švicarska, Mađarska – Holandija, Danska – Latvija, Makedonija – Češka i Island – Ukrajina.

 Žrijeb grupa za EURO 2018 održaće se 23. juna u zagrebačkoj koncertnoj dvorani Vatroslav Lisinski. 

Izvor: Agencije