Rukometašice Crne Gore prvakinje Evrope

Crnogorke su ostvarile ogroman uspjeh i potvrdile da pripadaju svjetskom vrhu (AFP)

Rukometašice Crne Gore osvojile su zlatnu medalju na Evropskom prvenstvu (EP), pošto su u nedjelju navečer u finalnoj utakmici u Beogradu savladale branioca titule, reprezentaciju Norveške, sa 34:31, poslije dva produžetka (28:28, 24:24, 12:11).

Crnogorke su ostvarile ogroman uspjeh i potvrdile da pripadaju svjetskom vrhu, nakon što su bile srebrne na Olimpijskim igrama (OI) u Londonu, dok su Norvežanke izgubile prvu od tri titule, ali su i dalje svjetske i olimpijske šampionke.

Bronzana medalja pripala je Mađarskoj, koja je ranije u nedjelju pobijedila domaćina Srbiju, također poslije produžetaka, sa 41:38 (33:33, 21:19).

Selektor rukometašica Crne Gore Dragan Adžić rekao je poslije trijumfa nad Norveškom da su on i njegov tim vjerovali da mogu napraviti čudo i osvojiti zlatnu medalju.

Vjerovali u čudo

“Vjerovali smo u čudo i napravili smo ga, jer smo pobijedili olimpijskog, svjetskog i evropskog prvaka. Savladati Norvešku je teško, a kamoli uraditi to na produžetke. Zaslužili smo ovaj scenario. Mislim da ne postoji samo jedan najkorisniji igrač Prvenstva, to je čitav ovaj tim koji predvodim”, izjavio je Adžić.

Katarina Bulatović proglašena je za najboljeg strijelca, kao i desnog beka šampionata.

“Drago mi je, jer smo uspjeli da pobijedimo Norvežanke i na neki način osvetimo im se za poraz u finalu OI. Posebno sam srećna što smo do zlata došle ovde u Beogradu, pred ovoliko naših navijača, i hvala svima koji su bili uz nas”, rekla je Bulatović, koja Norvežankama dala osam golova.

Uz Milenu Knežević, jedna od najzaslužnijih za trijumf protiv Norveške bila je golman Sonja Barjaktarović, koja je meč završila sa 17 odbrana.

“Odigrali smo tešku utakmicu sa produžecima, drago mi je da smo pokazali veliko srce. Imale smo san da Norvešku skinemo sa trona i uspjele smo u tome. Hvala saigračicama na svemu, pokazale smo kako se igra finale”, rekla je Barjakatrović.

Njena kolegica Marija Jovanović također nije skrivala sreću zbog osvojene zlatne medalje.

Zahvala na podršci

“Poslije naporne utakmice sa Srbijom u polufinalu, odigrali smo još jedan težak meč. Uspjele smo da se izborimo sa Norveškom poslije 80 minuta igre. Možda još nijesmo svjesne uspeha koji smo postigli. Srebro na OI u Londonu dalo nam je nadu da možemo da ih pobijedimo. Hvala svima koji su došli iz Crne Gore u Beograd i pružali nam podršku. Čast mi je što sam dio ove ekipe”, rekla je Jovanović.

“Crna Gora se dobro borila, više je željela pobjedu i zlatnu medalju. To se posebno vidi iz procenta šuta. Napravili smo dobar posao, ovo je treće takmičenje za kratko vrijeme. Poslije OI smo zamijenili nekoliko igračica, ali ostali smo u vrhu svjetskog rukometa. Drugo mjesto nas motivira da nastavimo trenirati i budemo još bolji”, rekao je selektor Norvežanki Torir Hirgirson.
Kamila Herem kazala je da srebrna medalja sa EP-a nije loš rezultat.

“Hvala Srbiji i svima koji su omogućili ovako dobro takmičenje. Nadam se da će sljedeće godine biti malo više navijača”, poručila je Herem.

Evropska rukometna federacija (EHF) je saopćila da je najkorisnija igračica završnog turnira (MVP) Norvežanka Anja Edin.

Slavlje u Podgorici

Za najbolju odbrambenu igračicu EHF je odabrao Nijemicu Anju Althaus, a u idealnoj ekipi turnira nalaze se Norvežanke Katrine Lunde Haraldsen i Heidi Loke, Ruskinja Polina Kuznecova, Srbijanke Sanja Damnjanović i Andrea Lekić te Crnogorke Katarina Bulatović i Jovanka Radičević.

Osvajanje titule evropskih šampiona izazvalo je slavlje u Crnoj Gori, a čestitke crnogorskim rukometašicama uputili su najviši državni zvaničnici.

U Podgorici i drugim crnogorskim gradovima je uslijedila euforija, slavilo se u kafićima, stanovima, a čula se i pucnjava širom glavnog grada Crne Gore.

Za kasno u nedjelju navečer najavljen je doček za nove evropske prvakinje, a slavlje će biti održano u sportskom centru Morača.

Izvor: Agencije