Rukometašice Norveške nove prvakinje Evrope

Norvežanke su i prije šest godina u finalu Prvenstva Evrope bile bolje od Španije (EPA)

Rukometašice Norveške nove su prvakinje Europe, nakon što su u finalnom susretu Europskog prvenstva, koje je održano u Mađarskoj i Hrvatskoj, pobijedila Španjolsku rezultatom 28:25.

Trijumf u Budimpešti u nedjelju Norvežankama je šesti europski naslov u rukometu.

Prethodno su bile najbolje i 2010. u Danskoj i Norveškoj, 2008. u Makedoniji, 2006. u Švedskoj, 2004. u Mađarskoj i 1998. godine u Nizozemskoj.

Španjolkama je ovo bilo drugo finale i drugi poraz.

Prije šest godina u Makedoniji također su u završnom ogledu izgubile od Norveške.

Norvešku su do pobjede predvodile Linn-Kristin Riegelhuth Koren sa 10 te Nora Mork sa sedam golova, dok je sjajna Silje Margaretha Solberg sakupila 15 obrana.

U španjolskim redovima najefikasnija je bila Abaurrea Nerea Pena sa 10 golova.

Švedska na trećem mjestu

U susretu za treće mjesto Švedska je pobijedila Crnu Goru rezultatom 25:23.

Isabella Gullden sa sedam i Ida Oden sa šest golova predvodile su Švedsku, dok je Katarina Bulatović bila najbolja kod Crne Gore, koja nije uspjela obraniti naslov osvojen prije dvije godine u Srbiji.

Šveđankama je ovo drugi najveći europski uspjeh, nakon što su prije četiri godine bile druge.

Šveđanka Gullden izabrana je na najkorisniju igračicu prvenstva, a ujedno je bila i najbolji strijelac turnira s 58 golova.

U najbolji tim prvenstva izabrane su Silje Solberg (Norveška), Maria Fisker (Danska), Cristina Neagu (Rumunjska), Kristina Kristiansen (Danska), Heidi Loke (Norveška), Nora Moerk (Norveška) i Carmen Martin (Španjolska). 

Izvor: Agencije