Rukometno EP: Hrvatska i Srbija prvog dana turnira

Nijemci su prije dvije godine, na Evropskom prvenstvu u Poljskoj, u finalu savladali Španiju (EPA)

Od danas pa sve do 28. januara pažnja ljubitelja rukometa sa Starog kontinenta bit će usmjerena ka Hrvatskoj gdje će biti održano Evropsko prvenstvo za rukometaše, 13. po redu.

Već prvi dan ponudit će žestok, regionalni derbi, jer će domaćin turnira u splitskoj Spaladium Areni, u meču grupe A, snage odmjeriti sa istočnim komšijom – Srbijom.

Prije dvije balkanske selekcije, u istoj grupi u Splitu na rasporedu je skandinavski derbi Švedska – Island.

Hrvatski selektor Lino Červar je u četvrtak kazao je kako su “Srbi već odredili da sav teret i pritisak prebace na nas”.

“Oni igraju na tu kartu da bi bili što manje pod pritiskom. Na nama je da to detektiramo i da mislimo samo na našu igru. Prva utakmica je uvijek nešto posebno, sjećam se otvaranja Svjetskog prvenstva 2009. godine, kada nas je protiv Južne Koreje spasila samo splitska publika, od koje očekujem veliku podršku i u petak”, istakao je on te dodao kako bi htio da hrvatski rukomet nastavi niz osvajanja medalja na jakim takmičenjima.

Medijsko ‘čačkanje’

Červarov kolega sa klupe Srbije Jovica Cvetković smatra kako Hrvati, na startu EP-a, imaju pritisak domaćeg terena, ali i kako oba tima imaju posebno opterećenje “nategnutih odnosa dve zemlje”.

“Moramo da budemo svesni koliko bolji moramo biti da bi slavili. Utakmicu ne smemo da gledamo kao jednu, već u sklopu sve tri koje nas čekaju. Pobeda nad Hrvatskom ne donosi neku naročitu prednost, naprotiv, u ovoj situaciji gde su oni domaćini, može vam se desiti da pobedite, a onda izgubite preostale dve i ispadnete. Moramo dobro da rasporedimo snage, da odigramo pametno i negde poentiramo”, rekao je Cvetković za internetsku stranicu Rukometnog saveza Srbije.

“Stalno se priča o pritisku koji imaju Hrvati. Imamo ga i mi. Interesantno je, igramo protiv Hrvatske u Splitu, mediji sa obe strane nešto ‘čačkaju’, svi bi da nešto izbace interesantno i posebno. Oprezni smo u izjavama, nije problem šta mi mislimo. To se zna. Između naših reprezentacija nema ništa loše. Momci se druže međusobno, igraju zajedno u klubovima. To je sportski svet, ali znamo kako je u politici.”

Nekoliko selektora reprezentacija s kojim je Al Jazeera radila intervjue hrvatsku reprezentaciju svrstavaju među prve favorite za osvajanje zlata, jedinog odličja koje “Kaubojima” nedostaje u vitrini sa evropskih prvenstava.

Hrvati su sa pet osvojenih medalja (dvije srebrne i tri bronzane) treća najuspješnija selekcija Evrope.

Ispred njih, sa po šest medalja, još su dva favorita – Danska (dva zlata, jedno srebro, tri bronze) i Španija (četiri srebra i dvije bronze).

Švedski ‘post’ od 16 godina

Po broju osvojenih zlatnih medalja ispred ostalih je Švedska, koja ima četiri titule evropskog prvaka.

No, posljednju su Šveđani osvojili prije 16 godina, na EP-u čiji su bili i domaćin, i od tada ih nema u vrhu.

Kristjan Andresson, prvi čovjek švedskog nacionalnog tima, u razgovoru za Al Jazeeru kaže kako je imao problema s određenim povredama, ali kako ga to neće spriječiti u pohodu na zlatnu medalju.

“Apsolutno je tako! Uspjeh koji su norveški reprezentativci imali na posljednjem prvenstvu [prošlogodišnjem Svjetskom prvenstvu, kada je Norveška osvojila srebrenu medalju u Francuskoj] pokazuje kako je, ako igrate dobro i vjerujete u svoj rad, sve moguće”, istakao je on.

Favoriti su i Španci, koje su Nijemci u finalu EP-a 2016. godine u Poljskoj deklasirali sa 24:17.

Polufinale je cilj selektora Španije Jordija Ribere, koji u razgovoru za naš portal nije krio kako njegov tim uvijek ima velike ambicije.

“Španija uvijek dolazi na velike turnire s ambicijama da izbori polufinale i uvijek stremimo ka vrhu. U Hrvatskoj ćemo ići korak po korak, prvo moramo proći grupnu fazu, koja je veoma nezgodna i svi mečevi su komplicirani. Zato se prvo moramo fokusirati na prvu fazu takmičenja, onda ćemo razmišljati kako do polufinala”, ističe sagovornik Al Jazeere.

“Ko su favoriti? Kada se potegne to pitanje, uvijek govorimo o istim timovima u posljednjih nekoliko godina. Dakle, to su Francuzi, koji su aktuelni svjetski prvaci, zatim olimpijski pobjednici Danci, Hrvati kao domaćini, Nijemci s vrhunskim igračima i, zašto ne biti iskren – Španci, jer ćemo dati svoj maksimum.”

Island bi mogao iznenaditi

Jedno zlato manje od Šveđana imaju Francuzi, a titulu najboljeg brane Nijemci.

Naravno, tu su i ostale skandinavske selekcije, koje u svojim redovima imaju olimpijske pobjednike i svjetske viceprvake (Danska, Norveška), a dosta se očekuje i od Balkanaca.

U Hrvatskoj će igrati skoro sve selekcije iz regije, jedino nema Bosne i Hercegovine, koja je u kvalifikacijama pretrpjela četiri poraza u trećoj grupi po – dva od Španije (maksimalnih šest pobjeda) i Austrije, koja je minimalno slavila u sarajevskoj Skenderiji (22:23), dok je u Beču bilo 34:32 za domaćina.

Ko će od favorita osvojiti medalju, ko će podbaciti, a ko će iznenaditi (mnogi smatraju kako bi Island mogao poremetiti računicu velikana) znat će se 28. januara, kada će u Areni Zagreb biti podijeljene medalje najboljima.

Izvor: Al Jazeera