Rukometno EP: Pobjeda Hrvatske, porazi Srbije i Makedonije

Duel Kopljara i Rutenke: Hrvatski igrač je postigao pet, a Bjelorus osam golova na otvaranju turnira (EPA)

Hrvatska muška rukometna reprezentacija pobjedom od 27:21 (15:15) nad Bjelorusijom u susretu prvog kola grupe B u petak počela je nastup na Evropskom prvenstvu u Poljskoj.

Najefikasniji u reprezentaciji Hrvatske bio je Manuel Štrlek sa devet golova, po pet su dodali Marko Kopljar i Ivan Čupić, dok su kod Bjelorusije najbolji bili Sjarhej Rutenka sa osam i Sjarhej Šilović sa sedam pogodaka.

Protiv nominalno najslabije reprezentacije u grupi, Hrvatska je bila u rezultatskom zaostatku tokom čitavog prvog poluvremena meča u Katovicama.

Kod vodstva Bjelorusije 10:8 u 18. minuti hrvatski selektor Željko Babić odlučio je sa gola maknuti slabog Mirka Alilovića i uvesti debitanta na velikim takmičenjima Ivana Stevanovića, koji je do odmora sakupio četiri odbrane.

I ostali igrači Hrvatske zaigrali su angažiranije u odbrani, pa se na odmor otišlo s rezultatom 15:15.

Ključ pobjede “Kauboja” bila je odlična igra u odbrani u drugom poluvremenu, tokom kojega je Hrvatska, na čelu s odličnim Stevanovićem, primila samo šest golova.

U drugom meču prvog kola grupe B, Island je svladao Norvešku sa 26:25 (10:11), a pobjednički gol za Island postigao je Gudjor Valur Sigurdsson 11 sekundi prije kraja.

Aron Palmarsson sa osam golova bio je najefikasniji u sastavu Islanda, a Kristian Bjornsen sa sedam pogodaka u redovima Norveške.

Raspoloženi Lazarov

Reprezentacija Makedonije porazom je započela svoj nastup na EP-u u Poljskoj.

Makedonce su u Krakovu sa 30:23 (12:12) savladali Francuzi koji su se tek u posljednjih 10 minuta meča uspjeli „pobjeći“ balkanskoj selekciji. Do tog trenutka se uglavnom igralo gol-za-gol.

Makedoniju je sa devet golova predvodio njen najbolji igrač Kiril Lazarov, dok je u pet navrata strijelac bio Dejan Manaskov. Jedan manje upisao je Goce Georgijevski.

Sa druge strane, prvi strijelac Francuza bio je Cedric Sorhaindo sa šest golova, pet je postigao Valentin Porte, a po četiri Kentin Mahe i Michael Guigou.

Poraz u grupi A pretrpjela je i Srbija koju je u posljednjem meču dana savladala domaća Poljska sa 29:28 (14:15).

U veoma neizvjesnoj utakmici oba tima su se izmjenjivala u vodstvu, Srbija je u 50. minuti vodila sa 27:26, no Poljaci su preokrenuli sa dva gola Michala Jureckog do 53. minute. Na „plus 2“ (29:27) su domaći otišli sredinom 56. minute pogotkom Karola Bieleckog, Srbija je smanjila preko Ivana Nikčevića (29:28), ali isti igrač nije uspio realizirati dva sedmerca do kraja meča, te su na kraju domaćini EP-a slavili sa 29:28.

Prvi strijelac Poljaka bio je Jurecki sa sedam golova, četiri je postigao Krzystof Lijewski, dok su najbolji strijelci reprezentacije Srbije bili Nikčević i Petar Nenadić sa po sedam golova.

Izvor: Al Jazeera i agencije