Rummenigge: SP 2022. održati u aprilu i maju

Rummenigge: Za klubove nije prihvatljivo ni preseljenje u zimski termin koji predlaže FIFA (Getty Images)

Predsjednik najtrofejnijeg njemačkog nogometnog kluba Bayerna iz Minhena i bivši kapiten njemačke reprezentacije Karl-Heinz Rummenigge, koji je trenutno i predsjednik Saveza evropskih klubova, pozvao je Svjetsku nogometnu asocijaciju da Svjetsko prvenstvo 2022. godine u Kataru održi u aprilu i maju, prenose agencije.

Rummenigge je u razgovoru za Times izjavio kako se Mundijal u Kataru ne može igrati u tradicionalnom terminu tokom ljeta zbog previsokih temperatura u junu i julu u tom dijelu svijeta, ali kako za klubove nije prihvatljivo ni preseljenje u zimski termin koji predlaže Svjetska kuća nogometa.

Istraživanje ECA-e

FIFA je predložila da se SP 2022. igra ili početkom godine u januaru i februaru ili krajem godine u novembru i decembru, no Rummenigge je kazao kako je istraživanje ECA-e pokazalo kako je najbolja opcija održati SP krajem aprila i početkom maja.

Prema njegovom mišljenju, u to doba godine temperature neće biti previsoke, a klupske sezone u Evropi mogle bi te sezone biti završene početkom aprila.

ECA će svoj prijedlog radnoj grupi FIFA-e predati na sastanku u ponedjeljak u Cirihu.

Izvor: Agencije