Rumuni traže ujedinjenje sa Moldavijom

Pitanje ujedinjenja s Rumunijom je jedna do tema kampanje za predsjedničke izbore u Moldaviji (EPA)

U Bukureštu su demonstranti, prema procjenama lokalne štampe njih dvije hiljade, tražili ujedinjenje Rumunije i Moldavije, 25 godina nakon raspada SSSR-a kojem je Moldavija bila pripojena.

“Želimo da ujedinjenje naše dvije zemalje postane nacionalni cilj i da se ozakoni”, rekla je Loredana Tudor, glasnogovornica udruženja Action 2012, koja je organizirala manifestaciju.

Pitanje ujedinjenja s Rumunijom je jedna do tema kampanje za predsjedničke izbore u Moldaviji, koji će se održati sljedeće sedmice.

Moldavija, koja ima četiri miliona stanovnika, ranije je bila Besarabija, pripadala je Rumuniji do 1940. kada je Sovjetski Savez zauzeo tu regiju i osnovao ‘Sovjetsku Republiku Moldaviju’.

Rumunija dala državljanstva Moldavcima

Od raspada SSSR-a 1991. gorovilo se o mogućnosti ujedinjenja, ali ni Chisinau ni Bukurešt nisu pokrenuli nikakav postupak u tom smjeru.

“Odvajanje Besarabije je nepravda iz 1940. i danas je treba ispraviti”, istakao je jedan od demonstranata.

Od 2009. Bukurešt je dao rumunsko državljanstvo više stotina hiljada Moldavaca koji su mogli dokazati rumunsko porijeklo i tako dobili pasoš Evropske unije.

Rusija i neki evropski partneri Rumunije nisu skloni ujedinjenju, a ni u dvije zemlje na koje se odnosi, ujedinjenje nije jednako prihvaćeno.

U Moldaviji se, prema nedavnoj anketi, samo 28 posto stanovnika izjasnilo za ujedinjenje, a 47 posto je bilo protiv.

U Rumuniji se mnogi zalažu za pristup Moldavije Evropskoj uniji, što bi uključivalo zbližavanje dviju zemalja bez ujedinjenja.

Izvor: Agencije