Rumunija: Dobro smo spremni za predsjedavanje Unijom

Dolaze evropski izbori i biti će politiziranja širom Evrope, rekao je George Ciamba (EPA)

Rumunski dužnosnici, suočeni s kritikama da Vlada nije dorasla za obavljanje rotirajućeg predsjedništva Evropskom unijom, istaknuli su da su dobro pripremljeni i da su unutrašnjopolitičke podjele u zemlji dio uobičajenog predizborne atmosfere.

Državni sekretar za evropske poslove George Ciamba izjavio je grupi briselskih dopisnika, koji su pozvani u Bukurešt povodom preuzimanja rotirajućeg predsjedništva, da je rumunska Vlada spremna za predsjedanje, nakon što je predsjednik Evropske komisije Jean-Claude Juncke izrazio u to sumnju.

Samo dva dana prije preuzimanja predsjedništva, Juncker je u njemačkom listu Welt am Sonntag podigao dosta prašine, prenosi Hina.

Juncker ‘ima neke sumnje’

“Rumunija je tehnički dobro pripremljena za šestomjesečno predsjedanje Vijećem EU-a, zahvaljujući, između ostalog, efikasnoj pomoći EK-a. Svejedno, mislim da Vlada u Bukureštu nije u potpunosti razumjela šta uključuje predsjedanje zemljama članicama EU-a. Oprezni pregovarač mora biti voljan slušati druge i biti odlučan u tome da svoje interese ostavi po strani. Tu imam neke sumnje. Štoviše, unutrašnja situacija u Rumuniji je takva da zemlja ne može nastupati jedinstveno u Evropi. Zemlja treba biti ujedinjena kako bi mogla tražiti jedinstvo u Evropi tokom predsjedavanja Vijećem”, rekao je Juncker.

Ne pamti se da je neki predsjednik EK-a tako kritizirao nastupajuće predsjedništvo.

“Ne vidim to pitanje kao tehničko i političko. Mi smo spremni. U svakoj zemlji članici, bila ona predsjedavajuća ili ne, imate političke razmirice, i to se neće zaustaviti. Nije to samo u Rumuniji, moramo priznati činjenicu da dolaze evropski izbori i da će biti politiziranja širom Evrope”, rekao je Ciamba.

Junckerova kritika o nejedinstvu odnosi se na tešku kohabitaciju između predsjednika, proevropski nastrojenog Klausa Iohannisa, koji pripada desnom centru i čija je stranka članica Evropske narodne stranke te vlade lijevog centra, čiji je stvarni šef Liviu Dragnea, predsjednik Socijaldemokratske stranke, koju je 1990. godine osnovao Ion Iliescu, bivši predsjednik države.

Osuđen na tri i po godine zatvora

Dragnea je u januaru 2017. godine na čelo Vlade postavio Vioricu Dancilu, koju kritičari nazivaju njegovom “savršenom marionetom”.

Dragnea ne može biti premijer zbog sudske zabrane, jer je uvjetno osuđen za prevare i namještanje izbora.

Zadnja presuda protiv njega bila je ona iz juna prošle godine, kada je osuđen na tri i po godine zatvora, nakon što je otkriveno da je dvije žene držao na državnoj plati iako su radile za stranku.

Rumunska Vlada namjerava uskoro izglasati amnestiju za osobe “osuđene na osnovu krivotvorenih dokaza”.

Kritičari u zemlji ističu da Dragnea s tom uredbom želi očistiti svoje dosje.

U zadnje dvije godine rumunska Vlada provodi reformu pravosudnog sistema, koja ide u smjeru ublažavanja kazni i razvodnjavanja borbe protiv korupcije, jednog od najvećih problema u zemlji, što je izazvalo velike proteste.

Prevara u iznosu od 21 milion eura

Dragnea je nedavno tužio Evropsku komisiju Sudu EU-a, jer ga je Ured EU-a za borbu protiv prevara – OLAF optužio za prevaru u iznosu od 21 milion eura.

Tužba je podignuta protiv EK-a jer je OLAF u njenoj nadležnosti.

Rumunski ministar vanjskih poslova Teodor Melescanu, zamoljen da komentira tu tužbu, rekao je da svako ima pravo braniti svoju nevinost dok mu se ne dokaže krivica.

“U svim demokratskim sistemima svako je nevin dok mu se ne dokaže krivica. Bilo koji građanin, političar, može se braniti na sve moguće načine da dokaže nevinost. S obzirom na to, ne vidim tu ništa posebno”, kazao je Melescanu.

Izvor: Agencije