Rumunija kupila tri raketna sistema Patriot

Odbrambene sisteme Patriot imaju SAD, Njemačka, Grčka, Holandija, Španija, Poljska (svi su članovi NATO-a), te Švedska, koja nije u Alijansi (EPA)

Ministarstvo odbrane Rumunije potvrdilo je u petak da je kupilo tri američka raketna sistema odbrane Patriot u okviru svoje dugoročne strategije odbrane, prenose agencije.

Ministar odbrane Rumunije Mihai Fifor izjavio je da sistem Patriot, naručen ove sedmice, nije obuhvaćen ugovorom vrijednim 3,9 milijardi dolara koji je Rumunija potpisala sa Sjedinjenim Američkim Državama 2017, prenosi AP.

Američka agencija dodaje da zasad nije poznato koliko je tačno zvanični Bukurešt platio nove sisteme raketne protivzračne i odbrane od projektila.

Dio strateškog partnerstva

Mile Ellison, zvaničnik iz kompanije Raytheon, koja proizvodi projektile Patriot, rekao je: “Rumunija naručuje najnapredniji, najsposobniji, najbolji taktički balistički sistem odbrane od raketa na svijetu.”

Ta kupovina dio je rumunskog strateškog partnerstva sa SAD-om, a očekuje se da će sistemi odbrane biti u funkciji do 2020.

Odbrambene sisteme Patriot imaju SAD, Njemačka, Grčka, Holandija, Španija, Poljska (svi su članovi NATO-a), te Švedska, koja nije u Alijansi, navodi AP.

Izvor: Agencije