Rumunija, najsiromašnija članica EU

Primat na tabeli siromaštva u Evropskoj uniji (EU) drži Rumunija, gdje je 29 posto radno sposobnih zaposleno u poljoprivredi.

Cvjećar Alin (45) pije svoj prvi espresso tog dana. U njegovoj omiljenoj četvrti Bukurešta ta kafa košta dva eura, ali u državi gdje je prosječna plata nešto iznad 300 eura ona je za mnoge luksuz.

“Ako imam para u torbi, onda je kupim. Nekada popijem i do tri na dan”, govori Alin.

Novinar Al Jazeere Marko Pavlović, koji je boravio u glavnom gradu Rumunije, kaže kako je lokalni lev “bukvalno neuništiv”, bilo da se “pospe vodom ili pokuša pocepati”.

“Ali, za razliku od svog ekvivalenta u eurima, koji ovakve eksperimente ne bi izdržao, lev vredi mnogo manje”, navodi Pavlović.

Ovo je na svojoj koži osjetio i Christian, 30-godišnjak koji od 2008. godine radi za jednu veliku bankarsku grupaciju.

Napredovao je, postao šef tima, ali kaže, danas, zbog slabljenja leva, zarađuje manje nego kad je počeo.

“Izgubio sam sigurno 25 posto na vrijednosti plate zbog pada kursa. Ako bi uporedio svoja primanja u eurima iz 2008. godine, manje sam zarađivao nego godinu dana ranije”, kaže on.

Borba za preživljavanje

Prije dvije decenije je pao režim Nicolae Causeuskua, kada se Rumunija oslobodila komunizma, ali ne i starih navika, što ide mnogo teže. Korupcija je rak-rana i ovog društva.

Rumunija, zajedno s Bugarskom, spada u najkorumpiranije članice euro bloka. I sam bivši premijer Adrian Nastase upravo je zbog korupcije dobio dvije godine zatvora.

Ekonomski gledano, prethodna decenija jeste bila dobra. Država je, sve do početka dužničke krize, bilježila rast od oko sedam posto godišnje, dok ove godine jedva da će rasta i biti.

Aleksa (27) više od borbe protiv korupcije brine borba za vlastito preživljavanje.

“Zarađujem nešto na poslu i primam školarinu na fakultetu, ali roditelji su ti koji mi najviše pomažu. Oko 50 posto. Da sam skroz prepušten sam sebi ne vjerujem da bih uspio”, rekao je.

Puno je toga još upetljano u evropskoj Rumuniji, poput električnih instalacija, po kojim je Bukurešt poznat.

Gradske vlasti su odlučile do kraja naredne godine potpuno ih odmrsiti, dok će za državnu vlast odvezivanje čvora u kojem se nalazi ekonomija države biti neuporedivo teži zadatak.

Izvor: Al Jazeera