Rumunija po prvi put predsjedava EU-om

Prema mišljenju većine ispitanika, članstvo u Evropskoj uniji bilo bi korisno za Srbiju (EPA)

Rumunija je od danas i zvanično predsjedavajuća članica Evropske unije, odnosno, predsjedavajuća Evropskog vijeća, javlja Anadolija.

U svom prvom polugodišnjem mandatu Rumunija će tokom predsjedavanja na dnevnom redu Evropske unije imati teška pitanja izlaska Velike Britanije iz EU-a, nastavak integracijskog procesa za zemlje zapadnog Balkana, te održavanje izbora za Evropski parlament.

Očekuje se da Rumunija intenzivira i rad Unije na temama poput migracija, reforme poljoprivredne politike i odbrane.

Premijerka Rumunije Viorica Dancila najavila je da će raditi na izgradnji Evrope koja je globalni faktor i unutar koje su sve članice uzajamno naslonjene jedna na drugu i dijele iste vrijednosti.

Parlamentarni izbori u maju

Dva važna događaja dogodit će se tokom rumunskog predsjedavanja Evropskom unijom, Brexit i evropski parlamentarni izbori.

Velika Britanija će zaključno s 29. martom napustiti Evropsku uniju i to u skladu s procedurom koja je započeta prije dvije godine.

Drugi izazov za Rumuniju će biti održavanje izbora za Evropski parlament koji su najavljeni za period od 23. do 26. maja, a pravo glasa imat će oko 400 miliona birača.

Rumunija će polugodišnji mandat predsjedatelja Evropske unije predati Finskoj.

Izvor: Agencije