Rumunija tone u krizu šest sedmica do predsjedanja EU-om

Liviu Dragnea
Kritičari optužuju vladajuću PSD da 'gura' izmjene zakona kako bi oslabila nezavisnost sudstva i pomoglo političarima optuženim za korupciju (EPA)

Politička kriza u Rumunjskoj, nastala zbog otpora borbi protiv korupcije, dodatno se zaoštrila, šest tjedana do dana kada bi ta članica Europske unije trebala prvi put preuzeti polugodišnje predsjedanje.

Stanje se zakompliciralo nakon što je predsjednik Klaus Iohannis djelomice odbacio rekonstrukciju Vlade, koju je u ponedjeljak provela premijerka Viorica Dancila, smijenivši šest ministara.

Predsjednik Iohannis odbio je prihvatiti predložene ministre za regionalni razvoj i transport, prenosi Hina.

Posebno je osjetljiv resor ministra za regionalni razvoj, jer on raspodjeljuje novac iz fondova za razvoj pokrajina.

Smatra se da premijerka nije samostalna u odlučivanju i da je marioneta čelnika vladajućih socijaldemokrata Liviua Dragnee, koji je rekonstrukcijom Vlade pokušao udaljiti unutarnje protivnike.

Čvrsti stisak srušio dva premijera

Sam Dragnea ne može biti premijer, jer je 2016. godine osuđen za izbornu prijevaru, a on i ne krije činjenicu da želi održati vlast tako što nadzire svoju stranku.

Dragnea je pod istragom zbog lošeg upravljanja ili pronevjere novca iz europskih fondova.

Njegov čvrsti stisak nad Vladom i njegova nastojanja da oslabi agenciju za borbu protiv korupcije DNA srušili su dva premijera u dvije godine od izbora.

Dancila je rekonstrukciju Vlade objasnila pripremama za rumujsko poluogodišnje predsjedanje EU-om od 1. siječnja, no svi smijenjeni ministri bili su kritični prema Dragnei i politici koju on provodi.

Izvor: Agencije