Rumunski ministar pravde podnio ostavku

Rumunski ministar pravde Florin Iordache podnio je ostavku zbog sporne vladine uredbe o dekriminalizaciji, koja je povučena nakon višednevnih masovnih protesta i osude međunarodne zajednice.

“Podnio sam ostavku. Sve što sam učinio bilo je legalno”, rekao je Iordache novinarima, prenio je Reuters.

Rumunski premijer Sorin Grindeanu nedavno je izjavio da će možda smijeniti ministra pravde te zemlje zbog sporne uredbe o dekriminalizaciji, prenosi Tanjug.

Vlada je najprije usvojila uredbu, a potom je povukla pod pritiskom javnosti, a sada je planira provesti u obliku zakona.

Nastavak protesta

Snježna oluja i niska temperatura nisu prekinuli proteste u Rumuniji, koji traju devet dana zaredom, javlja novinarka Al Jazeere Nataša Kovačev.

Nekoliko hiljada ljudi okupilo se na centralnom gradskom trgu u Bukureštu, gdje su proveli noć.

Rumunskoj vladi, na čijem su čelu socijaldemokrati, u srijedu je u parlamentu izglasano povjerenje. Ipak, demonstranti i dalje traže smjenu zvaničnika i pozivaju na jaču borbu protiv korupcije.

Iako je broj demonstranata vidljivo smanjen zbog hladnoće i snijega, protesti su nastavljeni ispred zgrade Vlade i predsjedničke palače u Bukureštu.

Demonstrant Gheorghe poručio je: “Za nas su veoma važne vrijednosti kao što su poštenje i borba protiv korupcije. Ova vlada to ne shvata i zbog toga još stojimo ovdje. Užasno je hladno, kao što vidite, ali ne odustajemo!”

“Pola moje porodice podržava vladu. I ljuti su na mene zato što protestiram. Oni su stariji ljudi, penzioneri koji zavise od vlade i odobravanja budžeta da bi dobili ono malo novca koji primaju. Ali, ja protestiram upravo i zbog takvih ljudi. To je naš novac, niko nam ga ne poklanja”, dodao je demonstrant Radu.

Izvor: Al Jazeera i agencije