Rumunski ombudsman protiv dekreta, protesti ne prestaju

Rumunjski ombudsman Victor Ciorbea, koji je prvobitno podržao vladinu uredbu o korupciji, danas je promijenio mišljenje i pred Ustavnim sudom osporio taj dekret koji je izazvao veliko nezadovoljstvo građana Rumunjske i masovne prosvjede u više gradova te zemlje.

Ciorbea je najavio da će pred Ustavnim sudom reći da donošenje uredbe preko noći o dekriminalizaciji kaznenih djela “nije opravdano” i da zbog te mjere postoji rizik da gotovo cjelokupna javna administracija bude izvan domašaja kaznenog zakona, javlja AP.

“Sud će sad odlučiti je li uredba u skladu s ustavom ili nije”, rekao je on.

Sprema se tužba

Javni tužitelj Augustin Lazar pozdravio je ombudsmanovo upućivanje primjedbi Ustavnom sudu dodavši da se njegov ured sprema podnijeti tužbu Apelacijskom sudu, prenosi Reuters.

Stručnjaci kažu da bi i sam Apelacijski sud mogao suspendirati primjenu sporne uredbe ako bi ocijenio da je takva mjera nezakonita.

Primjedbe Ustavnom sudu već su iznijeli Visoko sudsko vijeće, kao i sam predsjednik Rumunjske Klaus Iohannis.

Ustavni sud Rumunjske ostavio je Vladi, parlamentu i sucima rok do 7. veljače da upute primjedbe na uredbu, a toga dana će objaviti datum početka rasprave o tome.

Predsjednik Ustavnog suda Valer Dorneanu je istaknuo da će suci “poštovati ustav, zakon, interne propise i vlastitu savjest”.

Ministar pravosuđa Florin Iordache, koji je donio spornu uredbu o korupciji, privremeno je predao dužnost svom zamjeniku do 7. veljače, prenio je Reuters pozivajući se na rumunjsku novinsku agenciju.

Rumunjski premijer Sorin Grindeanu je u četvrtak rekao da Vlada neće povući spornu uredbu kojom bi se dekriminalizirala zlouporaba vlasti u kojoj iznosi ne prelaze 200.000 leja (48.000 dolara).

Četvrti dan prosvjeda

Čelnik socijaldemokrata Liviu Dragnea rekao je u četvrtak da premijer Grindeanu, koga je Dragnea osobno izabrao da vodi vladu, ima punu potporu stranke.

Zbog uredbe je ostavku u četvrtak dao ministar ekonomije i trgovine Florian Jianu, koji je na Facebooku napisao kako je radi njegovog djeteta jedino ostavka “etična stvar za napraviti”.

“Kako ću ga pogledati u oči i šta ću mu govoriti tijekom godina?”, upitao se bivši ministar.

Uredba vlade, donesena prije dva dana, koja podrazumijeva i nacrt zakona za pomilovanje osuđenih osoba, kritizirana je od Europske komisije kao najveće odstupanje od antikorupcijskih reformi od 2007. godine, kada je Rumunjska postala članica EU.

U Rumunjskoj je četvrti dan masovnih prosvjeda zbog najave iz Vlade da će ublažiti kaznenu politiku u korupcijskim prekršajima. 

Izvor: Al Jazeera i agencije