Rupel: Hrvati koče izlaz na otvoreno more

Rupel smatra da je Slovenija vanjskopolitički nazadovala (EPA)

Slovenija je vanjskopolitički nazadovala od ulaska u Europsku uniju te su je pretekle države na koje je nekad gledala “s visoka”, kazao je bivši šef diplomacije Dimitrij Rupel i ocijenio da njegovoj zemlji “zbog njezine vlastite gluposti” Hrvatska ometa izlaz na otvoreno more.

“Slovenija je bila uzor novim članicama i državama nastalima nakon raspada Jugoslavije. Vodili smo OESS i EU, a danas se čini da je Europskoj uniji zanimljivija Hrvatska. Moji nasljednici nisu se bavili strateškim izazovima pa je takva politika zemlju dovela u slijepu ulicu, što se dobro vidjelo iz stajališta Vlade prema ukrajinskoj krizi”, rekao je Rupel u razgovoru za Slovensku tiskovnu agenciju, prenosi Hina.

‘Solimo pamet’ drugima

Sloveniju su pretekle sve države u srednjoj Europi koje se nisu, poput nje, bavile ideološkim borbama i bile “neprijateljski” nastrojene prema stranim investicijama, rekao je bivši šef slovenske diplomacije.

“Sada i dalje želimo soliti pamet nekadašnjim bratskim narodima, ali naši bi partneri trebale biti zemlje Sredozemlja i Srednje Europe koje bismo mogli povezivati”, rekao je Rupel, član oporbene Slovenske demokratske stranke (SDS) koju vodi bivši premijer Janez Janša.

“Slovenija je i sredozemna i srednjoeuropska država. Da bi uspješno djelovala, treba joj neometani kontakt s otvorenim morem, pri čemu nas zbog vlastite gluposti ometaju Hrvati. Treba nam i dobra željeznička veza Kopra s Austrijom i Mađarskom, ali nas Talijani pretječu u gradnji prometne infrastrukture”, kazao je Rupel.

Unatoč tome, ocijenio je da bi pozicija Slovenije danas bila lošija da nije postala članicom EU-a.

“Mnogo više od članstva u EU-u morali bismo se bojati života izvan integracije, za našu korupciju i visoke poreze EU nije kriva. Zaboravili smo, nažalost, kako smo živjeli dok nismo bili u Uniji”, rekao je bivši šef slovenske diplomacije.

Povod za razgovor za STA jest desetogodišnjica članstva Slovenije u Europskoj uniji. 

Slovenija je u EU primljena 1. svibnja 2004., u najvećem valu proširenja koji je obuhvatio 10 država, većinom zemalja istočne i srednje Europe iz nekadašnjeg komunističkog bloka.

Izvor: Agencije