Rusi masovno kupuju stanove u Španiji

Kada je balon sapunice iščezao, gotovo 700.000 nekretnina je ostalo neuseljeno, a milijarde dolara dugova hronično nenaplativo.

Sada španska Vlada pokušava privući strane kupce da nešto od tih nekretnina kupe, a zauzvrat im nude boravišne vize.

U španskom ljetovalištu Guardamar, agentica Diana Miller, Ruskinja sa stalnom adresom u Španiji, pokazuje nekretninu potencijalnom kupcu, Larissi Markovoj, također Ruskinji.

Kao i mnogi drugi Moskovljani i ona želi zamijeniti hladnoću ruske prijestolnice sa malo španskog sunca.

Prema novom planu španske Vlade, ukoliko potroši više od 200.000 dolara na svoj novi dom, dobit će i boravišnu dozvolu, a to je, kaže, veliki plus.

“Sa ovim novim zakonom sve više Rusa želi da kupi nekretninu, jer ovdje žele doći sa svojim porodicama i ostati duže”, kaže Markova.

Ove godine, Miller je prodala preko 15 nekretnina Rusima, a sa novim zakonom nada se da će prodati još više.

“Mislim da je Španija atraktivna Rusima. Dopada im se kultura i čini se da se ovdje više osjećaju kao kod kuće nego bilo gdje drugdje”, kaže ona.

Španska Vlada očajnički pokušava pokrenuti slabašni sektor nekretnina, koji je nekada bio kičma ove ekonomije i pokretač rasta.

Ali, sa pucanjem balona sapunice, na banke se razlio nenaplativi dug u visini od 240 milijardi dolara.

Ekonomski oporavak

“Problem je, zaista, velik i važan. Šta god možemo uraditi da smanjimo broj praznih nekretnina, da ih prodamo – tržište će nam biti jako zahvalno”, kaže ekonomista Juan Jose Toribio.

Na mjestima poput Guardamara, španska Vlada se nada da će se dodatni bonus sa boravišnom dozvolom pokazati neodoljivim za kupce.

Tokom 2011. kupovina Rusa u Španiji je porasla za 28 posto.

Polovina  stanova na prodaju u Guardamaru je, također, otišla Rusima. Većina ugovora je zaključena u Moskvi.

To je stvorilo tako potrebnu nadu da će uvođenjem novog zakona biti uvedeno i malo kisika u pluća posrnule španske ekonomije, koja je je i dalje okovana krizom.

Izvori: Al Jazeera i agencije