Rusi najavili humanitarne koridore u Halepu

Rusko ministarstvo odbrane je saopštilo da će ruske snage i vojska sirijskog predsjednika Bashara al-Assada uspostaviti tri humanitarna koridora za izlazak civila iz istočnog dijela grada Halepa, kao i jedan koridor preko kojeg bi grad mogli napustiti borci opozicije koji predaju oružje.

Assadove snage, uz podršku ruske avijacije, nametnule su punu opsadu Istočnog Halepa, koji kontroliše opozicija, a u kojem živi blizu 400.000 ljudi.

Time je to postalo najmnogoljudnije područje pod opsadom u cijeloj Siriji.

Kasetne bombe

Istovremeno, iz Human Rights Watcha su saopštili da su Assadova i ruska ratna avijacija u posljednjim operacijama u Halepu intenzivno koristile međunarodno zabranjenu kasetnu municiju.

“Niko nije očekivao ovakvo saopštenje od ruskog minstra odbrane. Očekivalo se da će minsitri vanjskih poslova Rusije i SAD-a Sergej Lavrov i John Kerry doći do sporazuma o razmjeni obavještajnih podataka, što bi mogla biti formula koja bi zaustavila borbe, naročito u Halepu gdje su one najintenzivnije. Stvari su išle u tom smjeru. Sada iznenada umjesto Lavrova i Kerryja, ruski ministar odbrane izdaje saopštenje. Čini se da je riječ o jednoj od dvije stvari: Ili Rusi pokušavaju ukrasti šou, ili mijenajnju pravila igre i jednostavno proglašavaju ono što namjeravaju učiniti, ili je možda po srijedi kombinacija i jednog i drugog”, javlja reporter Al Jazeere Andrew Simmons.
 
Deseci civila, među kojima i djeca, ove sedmice su poginuli u zračnim udarima u Halepu. Na meti napada našle su se i bolnice, a lokalni aktivisti optužuju sirijske i ruske ratne avione za neke od napada.
 
EU: Prekinuti opsadu

U međuvremenu, visoka komesarka Evropske unije za vanjsku politiku i sigurnost Federica Mogherini i komesar Evropske komisije zadužen za humanitarna pitanja Christos Stylianides poručili su da je potrebno odmah ukinuti opsadno stanje u Halepu i omogućiti protok humanitarne pomoći, javlja Anadolija.

U zajedničkoj izjavi navedeno je da je potrebno spriječiti Assadovo narušavanje međunarodnog prava.

Prema njihovim riječima, zatvaranjem posljednjeg glavnog puta spriječen je protok pomoći koja je održavala na životu 300.000 ljudi u Halepu.

Naglašeno je da od 7. jula humanitarna pomoć i humanitarci nemaju dozvolu za ulazak u Halep.

“Evropska unija (EU) zbog dramatično loše humanitarne situacije u Istočnom Halepu poziva da se odmah zaustavi rat na ovom području, da se evakuišu ranjeni te da se dostave lijekovi, hrana i voda”, navodi se u saopštenju.

 
Izvor: Al Jazeera i agencije