Rusi nude let na rub svemira za 10.000 eura

MiG-29
Borbeni avion pripadao je egipatskim zračnim snagama, a srušio se tokom obuke (EPA)

Jedna turistička agencija iz Rijeke ponudila je zaljubljenicima u ekstremne visine putovanje na rub svemira i to za cijenu od 10.000 do 20.000 eura, prenosi Večernji list.

“Želite li ići među zvijezde i osjećati se kao astronaut? Naš program je kratak i za razumnu cijenu”, prenosi zagrebački dnevnik ponudu turističke agencije “Mytravel” iz Rijeke, navodeći kako se do ruba svemira leti u ruskim borbenim zrakoplovima MiG-29 i MiG-31.

Uz cijenu leta, moguće je doplatiti i 350 eura za pilotsko odijelo na kojem će biti napisano ime avanturista, a za DVD na kojem će ostati zabilježena avantura treba platiti dvostruko više.

Agencija obećava vrhunski adrenalinski doživljaj, uz aeroakrobacije i probijanje zvučnog zida. Polijeće se iz ruske zračne baze Sokol u Nižnjem Novgorodu, gradu u dolini rijeke Volge. Prije leta tamo se obavlja i liječnički pregled.

Indijci masovno žele u svemir

“Htio sam u ponudi imati nešto novo, drukčije od ostalih”, objasnio je vlasnik agencije Bobo Grujičić, u izjavi hrvatskom Večernjem listu.

Požalio se kako se još nitko iz Hrvatske nije odlučio za let blizu svemira, ali je navodno imao i nekoliko “vrlo ozbiljnih upita”.

“Koliko znam, jedna je osoba iz Hrvatske uplatila let do ruba svemira u aranžmanu američke tvrtke Virgin koja takve aranžmane naplaćuje oko 300.000 dolara. Let je ‘bukiran’ u inozemstvu, no svemirski turist još nije otputovao”, ukazuje Grujičić.

Riječka turistička agencija surađuje s ruskim partnerima koji su potvrdili kako se na adrenalinsko putovanje na rub svemira u posljednje vrijeme najčešće javljaju bogati Indijci, zaposleni u IT sektoru.

“To su novopečeni bogataši koji su novac zgrnuli na kompjutorskim igricama. Njima je draže potrošiti za ovakvo putovanje nego kupiti novi Mercedes. S ovih prostora jedno je putovanje prodano nekome u Beogradu”, zaključno potvrđuje Bobo Grujičić.

Izvor: Agencije